Koppel doet mee aan Ironman Hawaï

SOPHIE EN JAN MIKKEN OP PODIUMPLAATS BIJ ZWAARSTE TRIATLON TER WERELD

Sophie Van Biervliet en haar man Jan Stockman mogen beiden naar de Ironman in Hawaï.
Foto Proot Sophie Van Biervliet en haar man Jan Stockman mogen beiden naar de Ironman in Hawaï.
Sophie Van Biervliet (43) en haar man Jan Stockman (45) uit Knokke-Heist nemen op 11 oktober allebei deel aan de Ironman in Hawaï, de zwaarste triatlon ter wereld. Het is uitzonderlijk dat een koppel zich kan plaatsen. Beiden willen een podiumplaats halen in hun categorie.

Om te mogen deelnemen aan de Ironman in Hawaï moet je je eerst plaatsen in een andere Ironman-wedstrijd. Dat deden Jan en Sophie in Florida, waar ze elk tweede werden in hun categorie. Dat ze zich beiden konden plaatsen, is uitzonderlijk. "Het is inderdaad moeilijk om een ticket voor Hawaii te halen. Je moet daarvoor in een andere Ironman bij de eerste drie van je leeftijdsgroep eindigen. We denken niet dat er nog getrouwde koppels dat samen gedaan hebben", glunderen Jan en Sophie. "In de wedstrijd starten we apart, nadien zien we elkaar alleen aan de finish, tenzij we elkaar misschien kruisen bij het fietsen. Maar het is leuk dat we samen kunnen trainen. Trainen neemt veel tijd in beslag en het is plezant om dat te delen."

Windsurfen

Sophie en Jan begonnen pas tien jaar geleden met triatlon. Sofie startte er mee toen ze na haar tweede zwangerschap aan haar conditie wilde werken en zo stak ze ook haar echtgenoot Jan aan met het triatlonvirus. Daarvoor waren ze wel fervente watersporters. "Ik ben nog lang geleden Belgisch kampioen windsurfen en nadien ook kampioen kiteboarding geweest", vertelt Stockman. "Ook Sophie was een goede windsurfer. We hebben elkaar in het watersportmilieu leren kennen."

Trainen

In maart deden ze ook al mee aan de Cape Epic. Die wedstrijd in Zuid-Afrika is met 718 kilometer de zwaarste mountainbikewedstrijd ter wereld. Ze gingen naar de Cape Epic om vooral te trainen voor de Ironman, maar werden er toch vierde, tussen allemaal pro's. Het koppel werkt samen in hun immobiliënkantoor in Duinbergen. Daarnaast trainen ze nog eens tot dertig uur per week. "We werken als zelfstandige en hebben nog eens twee kinderen. We moeten dus onze tijd indelen. Een gemiddelde trainingsdag is opstaan en beginnen met een uurtje in het zwembad. Daarna werken we en op de middag gaan we lopen of fietsen."

Doseren

Op 1 oktober vertrekken Jan en Sophie naar Kona in Hawaï om al tien dagen te acclimatiseren. En met ambitie, want Sofie mikt op een top-3 plaats en Jan op een plek bij de tien beste in hun leeftijdsgroep. Sophie werd in 2011 al eens zesde in Hawaï, voor Jan is het de eerste deelname daar. De wedstrijd bestaat uit 3,86 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en daarna nog een marathon lopen. "We zijn er klaar voor", verzekert het 'ironkoppel'. "Als we een goede dag hebben, is een podiumplaats mogelijk. De hitte en vochtigheid in Hawaï zijn hard, maar de grootste uitdaging is doseren. Als je slecht doseert, kun je de man met de hamer tegenkomen."