Knokse familie wereldtop met cocktails

JAN (49), HANNAH (26) EN RAN (22) VANAF EIND AUGUSTUS SAMEN IN THE PHARMACY

Hannah, Ran en hun vader Jan Van Ongevalle: ambitieuze mixologen in hun familiezaak The Pharmacy.
Foto's Proot Hannah, Ran en hun vader Jan Van Ongevalle: ambitieuze mixologen in hun familiezaak The Pharmacy.
Cocktails shaken: het zit in de genen bij de familie Van Ongevalle uit Knokke. Jan (49) en dochter Hannah (26) begonnen samen The Pharmacy in Knokke. Hannah werd al uitgeroepen tot beste bartender van het land en schopte het vorige week tot de top-12 in de wereld. "En dan is Ran (22) volgens ons nog het grootste cocktailgenie van ons allemaal." Binnenkort werken de drie samen in The Pharmacy.

Vijf jaar geleden was er van drankjes mixen nog niet veel sprake ten huize Van Ongevalles. Vader Jan had toen net zijn kledingwinkel verkocht, en vroeg zich af wat hij nog zou doen. "Huisman worden, zag ik niet zitten. Ik was op reis en zat alleen aan een bar de barman te bekijken. Toen dacht ik: 'Dat kan ik ook of zelfs beter'. Terug thuis ben ik me beginnen focussen op cocktails maken", vertelt Jan. "Ik nam deel aan mijn eerste wedstrijd, voor de officiële cocktail van Knokke-Heist, en had direct de eerste prijs. Dan kom je in een bepaalde sfeer terecht en je bent vertrokken. De stap naar je eigen bar is dan klein. Maar toch heb ik 2 à 3 jaar moeten zoeken naar een geschikt pand. Ondertussen werkte ik 2 jaar in de bar van het Casino en Hannah heeft daar ook een jaar gewerkt. Toen vonden we dit pand en ben ik met Hannah The Pharmacy begonnen. We hebben er nog geen seconde spijt van gehad."

Geheime locatie

Ook voor Hannah was het een drastische carrièreswitch, want ook zij werkte vroeger in de mode en deed styling en trainingsmangement. Toch begon ze met haar vader een cocktailbar. The Pharmacy moet vooral mysterieus blijven. De precieze locatie mogen we niet onthullen. "Het is het idee van de 'speakeasy' uit de tijd van de drooglegging in de States", zegt Hannah. "We willen graag klanten die van anderen gehoord hebben dat het hier de moeite is."


Eind augustus is de complete dynastie trouwens verenigd in hun eigen zaak, want dan komt ook Ran in The Pharmacy werken. Hij werkt nu in bar Baar in Gent. "Vroeger had ik een hekel aan de horeca. Maar toen ik voor het eerst een cocktail maakte en de mensen zag genieten, was dat de grootste motivatie. Ons vader heeft ons ook veel geholpen. Ik ben blij om deze keuze gemaakt te hebben. Dat had ik drie jaar geleden niet gedacht", zegt Ran.


Met drie topbartenders is het niet verwonderlijk dat familiefeestjes al vlug ontaarden in een cocktailwedstrijdje. "Het is niet aangenaam voor de rest van de familie", lacht Hannah, die ook nog een jongere zus Noa van 16 heeft. "Er wordt dan nog enkel over drank en bars gesproken. Het beheerst ons leven, van alle drie." Jan: "Gelukkig krijg ik veel steun van mijn echtgenote, zodat ik van mijn passie mijn beroep kunnen maken heb."

Ervaring

Hoe goed Hannah wel is, bewees ze vorige week nog door bij de beste 12 te eindigen in de prestigieuze Diageo World Class, de belangrijkste cocktailwedstrijd ter wereld. Ran is volgens Hannah zelfs nog beter. Volgend jaar waagt hij zijn kans in diezelfde wedstrijd. "Ik ga voor de winst. Ik heb ook al ervaring in grotere wedstrijden", stelt Ran. "Mijn broer is beter, maar ooit zal ik de beker mee naar huis nemen", zegt Hannah. Jan woont al sinds z'n tweede levensjaar in Knokke en daar groeiden ook de kinderen op. Maar mogelijk slaan de ambitieuze mixologen ooit hun vleugels uit. "Het is de bedoeling om ons concept in de wereld bekend te maken. Maar onze ziel zit in Knokke, we zullen hier altijd blijven. We hebben hier een mooi cliënteel opgebouwd. Veel echte Knokkenaars komen hier, en de warmte van vaste klanten is enorm", zegt Jan.

Buitenland

"Ik krijg nu ongelofelijk veel aanbiedingen uit het buitenland, maar blijf hier", verzekert Hannah. "We ambiëren wel werelderkenning. In grote steden ben je een hype, maar daarna willen ze weer iets nieuws. We kunnen hier heel veel van elkaar leren. We zijn van dezelfde familie, maar hebben ook drie verschillende leeftijden en drie manieren om met ons vak om te gaan. Onze job is de leukste job van de wereld, je komt nooit op punt dat je alles weet."


"We zijn een sterk team, ook met de andere mensen in de zaak", zegt Ran. "Wie weet openen we ooit een tweede zaak in het buitenland, in Amerika of Japan. Ik zou wel heel graag iets doen in een groter land. We zijn allemaal wereldburgers, maar mijn hart ligt toch hier aan de zee."

Details

Voor een leek lijkt cocktails mixen misschien gewoon simpelweg wat drankjes bij elkaar gieten. Maar cocktails op wereldniveau shaken, is toch wel andere koek. "Het zit ook in de details. Vier of vijf centiliter maakt wel degelijk een verschil", zegt Hannah.


Wie een bezoekje wil brengen aan de bar, neemt best een kijkje op www.facebook.com/pharmacyknokke.