Knokke-Heist bekijkt mogelijkheid om zeewater om te zetten in drinkbaar water

iStock
Het waterbedrijf AGSO Knokke-Heist overweegt om enkele miljoenen te investeren in een fabriek die zout zeewater omzet in drinkbaar water. Daarvoor is er een haalbaarheidsstudie opgestart, bevestigt directeur Rudi Neirynck. 

Dat de watervoorziening in ons land de voorbije jaren meermaals onder druk kwam te staan, is ondertussen al meer dan bekend. Ook in Knokke-Heist was de situatie al meermaals precair, zeker tijdens de drukke zomermaanden waarin de kustgemeente traditioneel een massa toeristen ontvangt. "Er is altijd water uit de kraan blijven lopen. Maar tijdens de zomerpieken hebben we spannende dagen gekend", klinkt het bij AGSO Knokke-Heist. Daarom zijn ze in de kustgemeente al langere tijd op zoek naar alternatieven en oplossingen. Momenteel komt het kraantjeswater in Knokke-Heist voor één vijfde uit eigen grondwaterlagen. De rest komt uit Nederland en de Ardennen. 

In lange periodes van droogte kan zeewater een uitweg bieden.

PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT
photo_news In lange periodes van droogte kan zeewater een uitweg bieden. PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT

Fabriek bouwen

Eén van de ideeën is om een fabriek te bouwen die zout zeewater omzet in drinkbaar water. “Er is nu samen met Veolia, gespecialiseerd in milieu- en watertechnologie, een haalbaarheidsstudie opgestart om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We zitten dus nog maar in de eerste fase”, zegt directeur van AGSO, Rudi Neirynck. Met de bouw van een ontziltingsinstallatie wil Knokke-Heist zijn lot meer in eigen handen nemen. Er wordt in eerste instantie gemikt op een start­capaciteit van 1 miljoen kubieke meter per jaar, zowat 40 procent van het totale verbruik in Knokke-Heist. Wanneer de fabriek in het beste geval operationeel kan zijn, is onduidelijk. “We moeten eerst nog verschillende fases doorlopen en de financiële haalbaarheid bekijken”, zegt Neirynck. 

Drie à 4 miljoen euro

De investering wordt geschat tussen de 3 à 4 miljoen euro waarbij de technologie bovendien ook energie-intensief is. “Hoe zouter het water, hoe meer energie er nodig is om er drinkbaar water van te maken”, bevestigt de directeur. In de fabriek zou het water onder hoge druk door membranen gestuwd worden om zout en andere deeltjes te filteren. Als er over afzienbare tijd effectief zeewater door de kranen in Knokke-Heist loopt, zou dat een Belgische primeur zijn. In Oostende opende waterbedrijf Farys al een ontziltingsinstallatie, maar daar gaat het om een combinatie van zout en zoet water. “In andere landen zoals het Midden-Oosten en Spanje is de technologie wel al bekend", aldus Neirynck. Het project maakt deel uit van een breder plan om de drinkwaterproductie in West-Vlaanderen op te trekken. 
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alexandra Wyka

  WEB in Aruba doet dat al jaren. Is het lekkerste kraantjeswater.

 • Pat Debal

  Als dat er komt zullen er weer veel van die politiekers hun zakken vullen en drinkwater duurder maken.Het zeewater is ook zo helder en proper niet de boten lozen er al hun vuiligheid erin

 • Marco Di Scarpa

  Zeewater ontzilten zou niet alleen door en voor Knokke mogen zijn maar voor gans België. Waar wacht de federale regering nog op? Het grondwaterpeil zakt zienderogen, dus hoog tijd om water te winnen uit zee.

 • David Hermans

  Al de mensen die zo enthousiast zijn over dit feit vergeten blijkbaar welke gigantische hoeveelheid energie er nodig is voor ontziltingsprocessen. Daarnaast heb je ook nog een giga hoeveelheid restafval zoals pekelwater dat bij ongebreideld terug lozen in zee, kwetsbare ecosystemen in gevaar kan brengen. Maar wanneer windmolens op zee gebruikt worden als energiebron is er wel veel mogelijk natuurlijk.

 • MARC ROTTIERS

  Klimaatopwarming! Smeltende Noordpool! Stijgende zeespiegel! De oplossing,zeewater ontzouten en drinkbaar maken.Weg zijn de problemen.Dalende zeespiegel en steeds genoeg drinkbaar kraantjeswater,ook tijdens droge periodes.Top.