Hitte of niet: na 18.30 uur is het verboden om in zee te zwemmen

Zwemmen in zee: ook bij deze temperaturen is het na 18.30 uur verboden.
Mathias Mariën Zwemmen in zee: ook bij deze temperaturen is het na 18.30 uur verboden.
De tropische temperaturen lokken heel wat volk naar de kust. In alle badplaatsen zijn de redders aanwezig, maar toch kunnen zij niet alles in de gaten houden. Vanaf 18.30 uur verlaten zij het strand, maar op dat moment willen nog massaal veel mensen verkoeling zoeken in zee. “We kunnen enkel vragen dat mensen hun verstand gebruiken. Pootjebaden is geen probleem, maar zwemmen is in principe verboden”, zegt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op het moment dat de redders het strand verlaten, vragen ze iedereen uit zee te gaan. Enig probleem: eenmaal ze weg zijn, keren heel wat strandgangers terug om alsnog een verfrissende duik te nemen. De kustreddingsdienst wijst nogmaals op de gevaren en vraagt de opgelegde uren te respecteren. “Redders langer aan zee laten staan, is praktisch niet haalbaar. En dan nog: als we ze een uurtje langer laten blijven, zullen er nog altijd mensen zijn die om 19.30 uur alsnog het water ingaan. We moeten ergens de grens trekken”, zegt An Beun. “We roepen iedereen op om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen. Er zijn genoeg manieren om afkoeling te zoeken ’s avonds, ook aan zee." Wie buiten de uren toch in zee gaat, riskeert in theorie een GAS-boete. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques Deceuninck

  Belachelijk. Ik woon aan zee en ga zwemmen wanneer ik dat wil. Eens donker is het zelfs heerlijk zwemmen in zee. En als ik dan nog zou verzuipen is mijn eigen keus en schuld. Daar heeft niemand zi ch van aan te trekken

 • Yves Cordy

  En ook nog een GAS boete uitvaardigen voor wie thuis een plonsbadje laat vollopen om af te koelen,wegens de grote droogte, maar een effektief klimaatplan uitwerken zodat dit allemaal niet nodig is, DAT kunnen ze niet!

 • Eric Vaeske

  René lippeveld : niet iedereen is een nazaat van Johnny weismuller, zoals uw familie. Vergeet niet dat andere mensen ( redders ) hun hachje mogen wagen wanneer een wannabe Tarzan in problemen raakt.

 • GINO LETEN

  Zolang ze maar boetes kunnen geven, dan zijn ze gelukkig daar... An, een beetje relax en neem een plonsje.

 • René Lippeveld

  Dit is misplaatst. Zelf ben ik geen goede zwemmer, maar de zee lijkt mij van iedereen. Mijn grootvader ging zwemmen aan het Noordkasteel en hij was rijkswachtadjudant. Mijn vader was eveneens een zeer goede zwemmer. Wij zwommen vroeger in de Schelde en in het Albertkanaal. Nooit heeft daar een haan naar gekraaid.