Hét gespreksonderwerp: luxe (en niet terreur)

BEZOEKERS NACHT VAN HET ZOUTE TREKKEN ZICH GERUCHTEN OVER AANSLAG NIET AAN

De politie laat niets aan het toeval over en onderzoekt tijdens de luxebraderie enkele verdachte koffers.
Mathias Mariën De politie laat niets aan het toeval over en onderzoekt tijdens de luxebraderie enkele verdachte koffers.
KNOKKE - Terreurdreiging of niet: de Nacht van het Zoute lokte gisteren duizenden bezoekers naar Knokke-Heist. De politie was nadrukkelijk aanwezig en controleerde alle verdachte bewegingen en voertuigen. Onder de aanwezigen waren alleen champagne en andere luxe, en niet een mogelijke aanslag, hét gespreksonderwerp.

De lokale politie probeerde gisteren eerst de laatste geruchten uit de wereld te helpen over een mogelijke aanslag tijdens de luxebraderie langs de Kustlaan en de Zeedijk Zoute. Al dagenlang circuleerde via verscheidene kanalen het bericht dat er granaten en wapens zouden gevonden zijn in strandcabines en vrachtwagens in Knokke-Heist. Het doelwit: de Nacht van het Zoute. "Een grondig onderzoek toont aan dat er geen elementen zijn die wijzen op een aanslag. Deze avond (gisteravond, red.) nemen we extra veiligheidsmaatregelen. Het dreigingsniveau 3 is nog steeds van kracht in het hele land, dus ook voor een evenement als de Nacht van het Zoute. Zo zal er voldoende politiepersoneel aanwezig zijn om de avond vlot en veilig te laten verlopen. De geruchten op sociale media en WhatsApp kloppen dus niet", zo luidde de oproep.

Agenten controleren een auto aan het Albertplein.
Mathias Mariën Agenten controleren een auto aan het Albertplein.

Geen schrik

De politie was in groten getale aanwezig in het straatbeeld en controleerde nauwgezet alle verdachte handelingen en voertuigen. Zo werd een stilstaande auto vlak bij het Albertplein, het kloppend hart van de Nacht, met verscheidene manschappen onderzocht. Verder werden langs de toegangswegen en op de Zeedijk blokkades opgezet om gemotoriseerd verkeer uit de menigte te houden. Gevaar was er nooit. "Ach, als er echt een concrete dreiging zou geweest zijn, hadden ze het evenement wel afgelast", is Frederik Torresan overtuigd. Samen met enkele vrienden vormt de uitbater van strandbar Pura Vida de muziekgroep King Jazz. Tijdens de Nacht gaven de drie het beste van zichzelf aan het Terrasse Le Zoute. "We laten de sfeer door de aanhoudende geruchten zeker en vast niet verpesten", zegt Frederik. "Als je ziet vanwaar de geruchten komen (een WhatsApp-gesprek tussen hockeymeisjes, red.), stel ik mij de vraag hoe geloofwaardig het was. Schrik om op te treden heb ik dus helemaal niet", glimlacht Frederik.

Een blokkade aan de Zeedijk.
Mathias Mariën Een blokkade aan de Zeedijk.

Vip-evenement

Christophe D'haeseleer, eigenaar van boetiek Marie-Claire, organiseerde op het Albertplein al voor de vijftiende keer een groot vip-evenement. Ook hij liet zich niet ontmoedigen. "Die berichten doen al maanden de ronde in Knokke, dit was zeker niet nieuw", vertelt Christophe. "Het gemeentebestuur heeft me vandaag nogmaals op het hart gedrukt dat er absoluut niks van aan is. Als er effectief ergens wapens of granaten zouden gevonden zijn, was dat onmogelijk stil te houden", aldus Christophe. Net zoals de voorgaande jaren verwachtte Christophe opnieuw heel wat bezoekers. "De negatieve berichten van de voorbije dagen zullen daar niks aan veranderen. Er heeft alvast nog niemand afgebeld", zegt Christophe.