Grootste zandsculptuur ooit staat in Zwin

GIGANTISCH LOGO FAMILIEBEDRIJF BLIJFT ZEKER TWEE JAAR LIGGEN

Luchtbeelden van het grootste zandkunstwerk ooit, nu te bezichtigen in het Zwin.
JVRB Luchtbeelden van het grootste zandkunstwerk ooit, nu te bezichtigen in het Zwin.
In het Zwin in Knokke-Heist prijkt momenteel de grootste zandsculptuur van de wereld. Kunstenaar Frank De Conynck maakte het imposante zandkunstwerk in opdracht van het Belgische familiebedrijf Aertssen, dat actief is in grondverzet, kranen en uitzonderlijk transport. Het werk met een oppervlakte van 40 op 40 meter en drie meter hoog stelt het logo van de aannemer voor. Het kan enkele jaren blijven liggen. "Zelfs regen heeft er weinig invloed op", aldus Frank De Conynck.

De reusachtige zandsculptuur werd gemaakt voor de nieuwe bedrijfsfilm (productie Concept to Screen) van Aertssen, die de komende jaren over heel de wereld als promotie voor de aannemer zal vertoond worden. Dat gebeurde niet toevallig in het Knokse natuurgebied het Zwin waar Aertssen bouwt aan de grootschalige uitbreidingswerken van de Zwinvlakte. De zware machines stonden daardoor al klaar en dat gaf zandkunstenaar Frank De Conynck de kans om groots uit te pakken. "We hadden de mogelijkheden, dus hebben we de grootste zandsculptuur ooit gemaakt. Er zijn wel al hogere zandsculpturen gebouwd, maar zo'n grondoppervlakte, dat is nog nooit gebeurd. Het zou ook niet lukken op een gewoon zandsculpturenfestival", zegt Frank De Conynck. Hij is al 15 jaar actief in de wereld van de zand- en ijssculpturen.

De kunstenaar in actie met mosselschelpen.
JVRB De kunstenaar in actie met mosselschelpen.

IJs, zand, chocolade

De Gentse artiest mocht al een ijssculptuur maken voor de Rollings Stones, prins Albert van Monaco of Leonard Cohen.


"Ik ben begonnen met ijssculpturen, maar daar is later ook zand en zelfs chocolade bijgekomen."


Het zandkunstwerk toont het logo van het familiebedrijf Aertssen uit Stabroek. De tekst van dit uniek kunstwerk is ingelegd met mosselschelpen. In totaal is er 60.000 kubieke meter zand in verwerkt. Er zijn drie verschillende soorten zand in verwerkt. Het plaatselijke zeezand, het witte zand komt uit Brussel en Mol. Het is te vinden, niet ver van het bezoekerscentrum, op zo'n 500 meter van de Zwindijk. "We hebben daarvoor 3 verschillende soorten kranen gebruikt en nog eens een vrachtwagen of vier. Met 8 man hebben we de mosselschelpen gelegd", aldus de kunstenaar.

Meeuwen

De sculptuur blijft zeker liggen tot de oplevering van het nieuwe Zwin, vermoedelijk over twee jaar. "Wind en zelfs regen hebben er weinig invloed op. Er hebben veel zware machines over gereden, dus dat is redelijk aangestampt. We hadden wat schrik dat de meeuwen zouden afkomen op de mosselschelpen, maar dat valt heel goed mee", zegt Frank De Conynck.