GPS-tracker om dieven af te schrikken

FIETS- EN GOCARTBEDRIJVEN TREKKEN AAN DE ALARMBEL

Thibo Gies bij één van de gocarts die GPS-tracking krijgt.
Foto Benny Proot Thibo Gies bij één van de gocarts die GPS-tracking krijgt.
De zaakvoerders van Boulevard Bikes trekken aan de alarmbel nadat in de eerste week van de zomervakantie al voor duizenden euro materiaal niet werd teruggebracht. Er komen extra camera's in de winkel én er wordt gekeken naar GPS-trackers in alle verhuurmateriaal. "We kunnen niet anders", zegt zaakvoerster Katrien Timmerman. Ook andere zaken aan de kust nemen maatregelen.

Het is de laatste jaren een dure traditie geworden aan de kust. Elke zomer opnieuw worden verhuurders van fietsen en gocarts geconfronteerd met diefstallen.


Dinsdag was het opnieuw prijs bij Boulevard Bikes. Voor de derde keer in amper vier dagen tijd werden ze geconfronteerd met huurders die hun gehuurd materiaal niet terugbrachten. Deze keer ging het om twee dure Segways die voor twee uur mochten gebruikt worden. Zaterdag was het een dure fiets. "Maar we zagen ze in beide gevallen niet meer terug. Jammer genoeg is dat niet de eerste keer", zucht Katrien Timmerman, die samen met haar zoon de winkel uitbaat.


Enkele ogenblikken later zette ze de beelden van de dieven al online. "Waarom niet? Als we het niet doen, gebeurt er ook niks. Nu kunnen duizenden mensen mee uit hun doppen kijken. Dat helpt ons heel wat vooruit."

Paspoort

Opvallend genoeg lieten de daders een kopie achter van hun paspoort. Toch schrok hen dat duidelijk niet af. Een controle op de camerabeelden maakte duidelijk dat het géén valse documenten waren.


"Dat ze dan nog steeds het lef hebben om ons materiaal niet terug te brengen, gaat heel ver. Respectloos zelfs. Maar verschieten doen we er niet meer van. Het is de laatste jaren steeds erger geworden", aldus Katrien, die klacht indiende bij de politie. De daders konden ondertussen ook geïdentificeerd worden.


Om in de toekomst beter beschermd te zijn, komen er extra maatregelen in de winkel.


"We hebben nu al verschillende camera's hangen in de winkel waarbij we al veel details kunnen zien. Daar komen er waarschijnlijk nog enkele bij. Als de diefstallen blijven aanhouden, is het onleefbaar geworden om te blijven verhuren." Het drijft de zaakvoerders tot een drastische beslissing. "In al ons verhuurde materiaal komt een GPS-tracker. Zo kan op elk moment achterhaald worden waar de fiets of Segway is." Ook in Oostende zijn ze bekend met het fenomeen. "Ieder jaar opnieuw hebben we prijs", zegt Nicolas Boel van Nico Fun on Wheels. Daar besloten ze eerder al gebruik te maken van GPS-trackers in de duurdere fietsen.

Rendabel

"De prijs loopt al snel op tot 200 euro per tracker, waarna er nog vijf euro abonnementskosten per maanden bijkomen. Niet goedkoop, maar wel een interessante investering. Zo worden heel wat diefstallen vermeden." Bij GinoBikes - ook in Oostende - zijn ze op zoek naar een alternatief en iets goedkoper systeem. "Het moet rendabel blijven", legt zaakvoerder Tom Vanderhoeght uit.


"Op een bepaald moment denk je wel: waarom doen we dit nog? Ze bestelen ons waar we bijstaan. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen die wél respect hebben voor ons materiaal. We vragen nu al consequent een paspoort en bij diefstal schakelen we meteen sociale media in. Dat help enorm. Vorig jaar alleen al kostten de diefstallen ons zo'n 5.000 euro."