Glenn haalt op zijn 26ste al 13/20 in Gault&Millau, maar beslist toch om restaurant te sluiten: “Ik wil terug naar de essentie van het leven en koken”

Glenn Vandenberghe stopt voor onbepaalde tijd met La Guera.
Benny Proot Glenn Vandenberghe stopt voor onbepaalde tijd met La Guera.
Met 13 op 20 in de jongste Gault&Millau leek de toekomst van La Guera voor lange tijd verzekerd. Toch neemt chef Glenn Vandenberghe (26) nu de opvallende beslissing om het restaurant vanaf december voor onbepaalde tijd te sluiten. “Ik wil mezelf de kans geven om te evolueren en mijn kennis van de gastronomie vergroten in buitenlandse restaurants”, zegt Glenn. 

Een eenvoudige beslissing is het sluiten van het restaurant langs de Elizabethlaan in Knokke-Heist niet. Niet alleen kreeg Glenn Vandenberghe de jongste jaren veelbelovende recensies in culinaire gidsen, het restaurant heeft vooral emotioneel veel waarde voor de 26-jarige chef.

In april 2015 stierf zijn vader Steve Vandenberghe (46) aan een hartaanval door uitdroging tijdens de Lybia Rally in Marokko. De hotelier en restauranthouder nam deel aan verscheidene Dakar-rally’s en overleed in de woestijn. Een jaar later besloot zoon Glenn de zaak verder te zetten. Ter Duinen werd omgedoopt tot La Guera. ”De naam is eigenlijk een samenstelling van twee termen. Ouera is de naam van de berg waar mijn pa overleden is. Driehonderd kilometer verderop ligt ook het traditionele stadje Guera. Alle producten worden daar nog zelf gemaakt. Ook in mijn keuken maak ik alles zelf", vertelde Glenn bij de opening in 2016.

Glenn Vandenberghe samen met zijn moeder Anneke Coppens en vader Steve Vandenberghe, die in april 2015 overleed tijdens een rally.
Repro MVHB Glenn Vandenberghe samen met zijn moeder Anneke Coppens en vader Steve Vandenberghe, die in april 2015 overleed tijdens een rally.

Drie jaar later heeft Glenn besloten om het restaurant voor onbepaalde tijd te sluiten. Dat maakt de chef-kok zelf bekend in een mededeling. “Ik zet de zaak ‘on hold’ om mezelf de kans te geven te evolueren en mijn kennis in de gastronomie te vergroten”, verklaart Vandenberghe zijn keuze. 

 Hotel Ter Duinen

Het aanpalende hotel Ter Duinen, geleid door zijn moeder Anneke Coppens, blijft wel bestaan en zal als laatste familiaal hotel in Heist verder investeren en vernieuwen. “Ik ben 26 jaar en wil terug naar de essentie van het koken en het leven”, gaat Glenn verder. “Nog meer ervaring opdoen in de gastronomie, maar ook meer genieten van het leven, in verschillende werelddelen en keukens.”

Aangepaste openingsdagen

Vanaf zondag 13 oktober zullen de openingsdagen aangepast worden en zal La Guera alleen nog klanten verwelkomen op vrijdag- en zaterdagavond en zondagnamiddag. Tot 15 december blijft de chef-kok dus achter de potten staan en kan er gereserveerd worden. Zaalverantwoordelijke Keith zal in Londen starten met opleiding ‘Cocktails & Drinks’ en vervoegt daarna het team van sterrenrestaurant Sel Gris Duinbergen. Souschef Pradip keert terug naar zijn thuisland Nepal en zal zich verder verdiepen in de gastronomie.

Wakeboarden

Een planning voor de toekomst heeft Glenn nog niet. Ik doe dit voor mezelf en voor La Guera, met het oog op een groot en positief gastronomisch avontuur in buitenlandse (sterren)restaurants. Door het reizen geef ik mezelf nog enkele jaren om mee te draaien op een hoog wakeboard-niveau, een andere passie van me, zodat ik daarna alle positieve en energetische energie terug in iets nieuws kan steken”, aldus Vandenberghe. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy verhaeven

  Dirk je slaat de nagel op de kop , en dit is echt niet zo moeilijk juist de wil moet er zijn .

 • Guy Dupont

  Open in het weekend is niet sluiten voor onbepaalde tijd hè!

 • Ivan Godefroot

  veel succes, glenn!!!!!

 • DIRK RASSCHAERT

  De essentie van koken : de maaltijden op de scholen gezonder en lekkerder maken!?