Ereschepen Raphael Declercq (94) overleden

Raphael Declercq.
Foto Proot Raphael Declercq.
Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is in rouw na het overlijden van ereschepen Raphael Declercq.

De politicus overleed zondag op 94-jarige leeftijd bij hem thuis. "Raf, zoals iedereen hem noemde, kende een rijke en bewogen carrière", klinkt het bij de gemeente.


"Niet alleen als gemeenteraadslid en later als schepen in onze badplaats, maar ook als provincieraadslid én volksvertegenwoordiger." Bij de bevolking zal Declercq vooral herinnerd worden als een sterke persoonlijkheid met een kritische blik, een radde tong en een vlijmscherpe pen.


"Gedreven door zijn Vlaamse ziel en oprecht bekommerd om de allerzwaksten in onze maatschappij, profileerde hij zich in woord en daad als een uiterst sociaal geëngageerd politicus. Raf was begeesterd door kunst en cultuur. Hij bezat ook zelf een indrukwekkende collectie sleutels en sloten waarvan de oudste exemplaren zelfs teruggaan tot in de Romeinse tijd", geeft het gemeentebestuur nog mee. Tot 1995, op 71-jarige leeftijd, bleef de man actief als gemeenteraadslid.


De uitvaartliturgie vindt op zaterdag 6 oktober om 10.30 uur plaats in de Heilig-Hartkerk in de Dumortierlaan 48 in Knokke-Heist. De samenkomst en gelegenheid tot groeten is achteraan de kerk vanaf 10.10 uur. De inwoners kunnen de ereschepen een laatste groet brengen en tot morgen het rouwregister tekenen in het uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85, tussen 14 en 18 uur. (MMB)