Eerste steen bezoekerscentrum Zwin gelegd

Marleen Evenepoel en Guido Decorte gieten de steen.
Foto Proot Marleen Evenepoel en Guido Decorte gieten de steen.
Zaterdag is de eerste steen gelegd van het nieuwe bezoekerscentrum van het Zwin in Knokke-Heist. Als alles volgens plan verloopt, opent het nieuwe Zwin de deuren in het voorjaar van 2016.

De werken aan het nieuwe bezoekerscentrum van het Zwin begonnen in 2013. Het aftandse vogelpark werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuw bezoekerscentrum. Daarvoor legden West-Vlaamse gedeputeerde Guido Decorte en Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), symbolisch de eerste steen.


"Dit gebouw wordt de toegang tot het vernieuwde Zwin", zegt Guido Decorte. "Er zal hier plaats zijn voor een interactieve tentoonstelling, de winkel en een cafetaria met zicht op het Zwin. Boven komt er nog een ruimte voor tentoonstellingen. Verder bouwen we een apart gebouw voor natuureducatie en een kijkcentrum in de dijk tussen het natuurpark en de Zwinvlakte. Het vroegere vogelpark is al aangepakt en dat wordt een plek met waterplassen en 10 themahutten. De belangrijkste themahut wordt die van de ooievaars." De totale prijs voor de gebouwen bedraagt 20 miljoen euro.


Daarnaast werkt ANB ook aan een reeks natuurinrichtingswerken in de Zwinvlakte zelf. Een van de realisaties is het 'blotenvoetenpad', dat zaterdag ook voorgesteld werd. Het is een wandellus om op blote voeten door de slikken en de schorren te wandelen. Tot aan het eind van de werken is het Zwin enkel toegankelijk met een gids. (JVRB)