DOVO ontmantelt bommen in zee voor komst elektriciteitskabel

Olympic Intervention controleert objecten op de zeebodem voor de aanleg van Nemo Link.
RV Olympic Intervention controleert objecten op de zeebodem voor de aanleg van Nemo Link.
In de Noordzee zijn in totaal al 18 bommen en mijnen tot ontploffing gebracht in het kader van de aanleg van de eerste onderzeese elektriciteitsverbinding tussen het VK en België.

Tegen 2019 wil Elia samen met een partnerbedrijf in het Verenigd Koninkrijk een interconnectie realiseren tussen het VK en België. Nemo Link bestaat uit ondergrondse elektriciteitskabels die in elk land verbonden worden, zodat elektriciteit kan geëxporteerd worden bij een overschot en geïmporteerd bij een tekort. De kabel is al onderweg vanuit Japan en dit jaar wordt het eerste deel vanuit het VK geïnstalleerd om in 2018 de andere helft vanuit Zeebrugge te plaatsen en in het midden te verbinden. Om zeker te zijn dat de schepen tijdens de installatie niet tegen bommen of mijnen stoten werd het hele traject onderzocht. "We kwamen uit op 1000 mogelijke bommen die onderzocht werden. In de meeste gevallen gaat het niet om gevaarlijke objecten", vertelt Gerke Visser, die verantwoordelijk is voor de plaatsing van de kabel. "Niet gevaarlijke voorwerpen worden enkel aan land gehaald als ze een gevaar vormen voor de visserij. Zo haalden we al een vleugel van een Duits vliegtuig op", licht Visser toe.


In het VK werden al acht bommen tot ontploffing gebracht door de Royal Navy, in Frankrijk gaat het om vier bommen en DOVO maakte al zes 'contacten' onschadelijk, zoals Kurt Coelus, teamleader bij DOVO ze omschrijft. Voor de bom tot ontploffing gebracht wordt gaan twee duikers ter plaatse. Het is volgens Nemo Link de eerste keer dat de zeebodem zo gedetailleerd geïnspecteerd werd op zo'n grote oppervlakte. Na deze ontmijningsoperatie blijven er weliswaar nog altijd bommen aanwezig in de bodem van de zee. (LBB)