Cathy Coudyser (N-VA) pleit voor opwaardering ‘t Boerenhof: “Economische en toeristische boost geven aan Knokke-Heist”

Cathy Coudyser aan 't Boerenhof.
Benny Proot Cathy Coudyser aan 't Boerenhof.
’t Boerenhof in Knokke-Heist heeft nog steeds geen goedgekeurd ontwerpdossier voor de restauratie van de schuur. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (N-VA) aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Coudyser dringt aan om er vaart achter te zetten. “We moeten ons erfgoed in Knokke-Heist meer koesteren.”

Coudyser (N-VA) pleit ook voor dialoog met de eigenaar om de site een economische meerwaarde te bezorgen. “De schuur en de hele site errond liggen in de kern van Heist, vlak bij het station en zouden een ideaal decor zijn voor korteketenverkoop, voor workshops koken met streekeigen producten of voor ateliers met lokale ambachten. Dat geeft een economische boost en wie weet een nieuwe toeristische troef”, zegt Coudyser.

Verkommerd

De historische hoeve ’t Boerenhof in Heist, gelegen op de vroegere woonterp ‘Koudekerke’ gaat terug op een twaalfde-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars. Het geheel werd beschermd als monument in 1971, maar staat al jarenlang te verkommeren. 

Uit het antwoord op de schriftelijke vraag van Coudyser blijkt dat het Agentschap Onroerend Erfgoed reeds in 2015 de eigenaar gewezen heeft op de slechte staat van het gebouw en op de noodzaak om dringend instandhoudingswerken uit te voeren.  Pas na de eerste aanmaning kwam er initiatief : de eigenaar nam de resterende pannen en de rieten bedakking weg en verving deze door een nooddak. Het nooddak wordt nu frequent gecontroleerd en bij de minste schade opnieuw dichtgelegd. 

Erfgoedpremie gevraagd 

Recentelijk zijn ook gewichten geplaatst op het dak tegen de zeewind en mogelijke stormen. In maart 2018 heeft de eigenaar een ontwerp ingediend voor het verkrijgen van een erfgoedpremie. Het ontwerp bevat de karkasrestauratie van de schuur : er zal fundering aangebracht worden, het imposante gebinte wordt gerestaureerd en aangevuld met ontbrekende elementen, dakisolatie wordt geplaatst en het dak van pannen en riet wordt vernieuwd. 

Voor Coudyser mag het allemaal iets sneller gaan. “Het Agentschap doet haar werk, maar ook Knokke-Heist kan als gemeentebestuur de eigenaar aanmanen. Zo kan het gemeentebestuur een leegstands- of verwaarlozingstaks heffen, net zoals we doen bij andere leegstaande of verwaarloosde gebouwen. Tegelijk kunnen ze in dialoog gaan met de eigenaar om samen te zoeken naar een nieuwe invulling voor de site waarbij eigenaar en gemeente een meerwaarde creëren. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.