Burgemeester verbiedt lezing Britse negationist

OMSTREDEN DAVID IRVING GEEFT VOORDRACHT OP GEHEIME LOCATIE

De omstreden Britse holocaustontkenner David Irving (77) wil vanavond een lezing geven in Knokke-Heist. De locatie is nog geheim, maar burgemeester Leopold Lippens (GBL) zal de voordracht verbieden. "We willen niet dat hier een uiteenzetting doorgaat van iemand die beweert dat Auschwitz niet bestaan heeft", stelt Lippens.

Om 19.30 uur wil David Irving zijn betoog 'Hitler, Himmler and the Homosexuals' beginnen in Knokke-Heist. De 77-jarige historicus en auteur werd zowel in zijn thuisland als in Oostenrijk al veroordeeld voor het ontkennen van de Holocaust. Momenteel is de Brit op tournee door enkele Europese landen en geeft hij lezingen rond nazisme en homoseksualiteit. "Je mag er bijna zeker van zijn dat hij van dat onderwerp afwijkt. Irving staat zowat synoniem voor het ontkennen van de Holocaust", zegt Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties. "Al zou hij het over zijn postzegelverzameling willen hebben, dan nog vinden we dat dat verboden zou moeten worden."

Lezing stopgezet

Woensdag werd nog een lezing van Irving stopgezet in het Antwerpse district Berchem. Na de inleiding vroeg de directie van het hotel Tulip Inn aan de negationist om zijn lezing niet langer verder te zetten en het gebouw te verlaten. Op dat moment stonden buiten al enkele tientallen actievoerders en ook de politie hield een oogje in het zeil. De hoteldirectie kende de plannen en achtergrond van Irving niet en de Brit had er op eigen initiatief een zaaltje afgehuurd. Ook in het Mercure-hotel in het Nederlandse Den Haag ving de omstreden auteur gisteren bot. In overleg met de gemeente annuleerde het hotel zijn reservatie.

Locatie

Vandaag zou Irving naar Knokke-Heist afzakken "De locatie is nog niet bekend, maar we vragen aan de burgemeester om het evenement te verbieden", gaat Knoop verder.


En dat is burgemeester Leopold Lippens ook van plan. "Zulke mensen spreken nergens in een openbare plaats. Wie zich via een site inschrijft, krijgt een halfuur voor de lezing de locatie door. Onze politie weet dat. We zullen niet toestaan dat de lezing gebeurt. We willen niet dat in onze gemeente een uiteenzetting doorgaat van iemand die beweert dat Auschwitz niet bestaan heeft", stelt Lippens.