Burgemeester Lippens dreigt met sluiting als beachbars blijven eten serveren: “Regels zijn er om nageleefd te worden”

Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen.
Gianni Barbieux Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen.
De beachbars in Knokke-Heist krijgen vanaf deze week controle, omdat verscheidene badkarhouders - tegen de afspraken in - eten hebben geserveerd. Enkele strandbars hadden zelfs menukaarten. “Wie zich niet aan de regels houdt, moet zijn strandbar verplicht sluiten”, waarschuwt burgemeester Leopold Lippens. De uitbaters zelf spreken van een grijze zone.

De badkarhouders in Knokke-Heist kregen vrijdagochtend allen een mail toegestuurd van het schepencollege. De boodschap was duidelijk: het serveren van eten in de strandbars moet stoppen. “Het kan absoluut niet de bedoeling zijn dat een beachbar een menukaart aanbiedt met vlees en vis. Die mensen krijgen alle mogelijkheden, maar moeten zich natuurlijk wel aan de regels houden. Sommigen lijken te denken dat ze halve restaurants openhouden”, zegt burgemeester Leopold Lippens (GBL). Op die manier wil het schepencollege vermijden dat de strandbars rechtstreekse concurrentie vormen van de meer dan 200 eetgelegenheden in Knokke-Heist.

Het kan absoluut niet de bedoeling zijn dat een beachbar een menukaart aanbiedt met vlees en vis. Sommigen lijken te denken dat ze halve restaurants openhouden

Leopold Lippens

Het gemeentebestuur besluit daarom in te grijpen, zeker nadat zelfs op sociale media reclame werd gemaakt voor het eten en er op menukaarten veel meer stond dan toegelaten. “We moeten in de eerste plaats onze restaurants beschermen. Te beginnen met die op de Zeedijk. Ook voor hen is het hoogseizoen”, duidt schepen van Strand Anthony Wittesaele (GBL). “In het lastenboek staat duidelijk dat het verboden is eten te serveren op het strand.” 

Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen.
Gianni Barbieux Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen.

Aperitiefhapjes kunnen wél

Makkelijk uitgelegd: alles wat met bestek moet gegeten worden, is niet toegelaten. Kleine aperitiefhapjes kunnen dan weer wél. Burgemeester Leopold Lippens laat duidelijk verstaan dat het voor iedereen de laatste waarschuwing is. “Wie de regels niet wil respecteren, zal zijn strandbar verplicht moeten sluiten”, vertelt Lippens.

De badkarhouders spreken van een grijze zone. Simpel voorbeeld: een volledige pizza serveren mag niet, maar een pizza in stukjes - als tapas - mag dan weer wel

De meeste betrokken badkarhouders willen liever niet al te diep ingaan op de kwestie. Wel spreken ze van een grijze zone. Simpel voorbeeld: een volledige pizza serveren mag niet, maar een pizza in stukjes - als tapas - mag dan weer wel. In beachbar La Plage in Heist bijvoorbeeld is er wel een kaart, maar dan effectief met tapas alleen. 

Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen.
Gianni Barbieux Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen.

‘Mystery shoppers’

Volgens schepen Anthony Wittesaele zal er de komende weken wel streng gecontroleerd worden. “De uitbaters hebben dit weekend de tijd gekregen om zich aan te passen en de frigo’s te legen. Vanaf de komende week zal er effectief opgetreden worden en zetten we mogelijk zelfs ‘mystery shoppers’ in om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt”, aldus Wittesaele.

Ook vorig jaar tikte het gemeentebestuur de badkarhouders al eens op de vingers. Toen gebeurde dat doordat de badplaats last had van de zogenaamde ‘promilletoeristen’, die zich in de strandbars bezatten en overlast veroorzaakten. 

Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen. Verantwoordelijke La Plage in Heist.
Gianni Barbieux Strandbars in Knokke-Heist mogen enkel nog tapas verkopen. Verantwoordelijke La Plage in Heist.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sjonny Martero

  Je moet niet dreigen. Je moet uitvoeren. Typisch Lippens. De huichelaar. Afspraken zijn afspraken.De restaurants hebben er al genoeg onder te lijden.

 • EVERAERT CHRISTA

  Wat zijn we weer o zo verdraagzaam tegenover elkaar !

 • Alain Pointcarre

  Voor de wereldverbetaars. Witte kassa is al verplicht, daardoor is alles duurder geworden en is er minder personeel, heeft in feit geen nut. Tapas of fingerfood zijn er altijd geweest, meer dan dit is overbodig en eerroof voor de horeca.

 • Franz Taeymans

  Overschot van gelijk alleen chips en witte kassa.

 • Marcus Camps

  Helemaal geen grijze zone. Sluit zulke bars direct voor een week en ze lopen allemaal terug in de pas.