Bruine klauwier gezien aan de kust: “Vogel is nooit eerder in België gespot”

De bruine klauwier.
Patrick Beirens De bruine klauwier.
In Heist is vorige vrijdag een bruine klauwier ontdekt, een soort die nog nooit eerder in België gezien is. 

De bruine klauwier werd ontdekt door Kenny Hessel en Geert Carette. Het is de 452ste vogelsoort die in België is vastgesteld. Dat lokte honderden nieuwsgierige vogelkijkers uit heel België. Met een beetje geluk kan je de vogel ook vandaag nog bekijken. Bruine klauwieren broeden voornamelijk in Oost-Azië: van Centraal- en Oost-Siberië en Mongolië tot Oost-China en Japan. De vogel werd eerder wel al opgemerkt in Europa, onder meer in Nederland en Frankrijk. 

Wat de Belgische bruine klauwier extra bijzonder maakt, is dat het vermoedelijk gaat om de ondersoort lucionensis. Die broedt van China tot in Korea en komt dus helemaal uit het meest oostelijke deel van het verspreidingsgebied van deze soort. “Het is opvallend hoeveel zeldzame soorten de afgelopen maand in de buurt van de kust zijn vastgesteld", klinkt het bij Natuurpunt. Waarom dat zo is, is niet meteen duidelijk. Vogels kunnen uit koers worden geslagen door slechte weersomstandigheden.”

Dat de soorten vooral in de buurt van de haven van Zeebrugge gespot worden, is geen toeval. Vogels trekken ‘s nachts graag naar goed verlichte gebieden om eten te zoeken. De haven van Zeebrugge is dan een geliefkoosd terrein.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Norbert VANHOUTTE

    Dat vreemde vogeltje is zaterdag tegen ons livingraam gevlogen in Heulebrug.

  • tania bauwens

    Ik heb dat vandaag gezien en vond het inderdaad een prachtig vogeltje...met dat zwart wit hoofdje...