Blikvanger: dé Aston Martin uit James Bond-film

BLITSE WAGENS OVERSPOELEN KNOKKE OP ZOUTE GRAND PRIX

Een beeld van de Zoute Grand Prix vorig jaar met organisatoren David Bourgoo,
Foto Benny Proot Een beeld van de Zoute Grand Prix vorig jaar met organisatoren David Bourgoo,
Knokke-Heist maakt zich op voor de Zoute Grand Prix. Pronkstuk van deze achtste editie is de Aston Martin DB5 uit 1964, de wagen van James Bond uit de kaskraker 'Goldfinger'. Vrijdagavond volgt een ander hoogtepunt met de veiling van een zeldzame terreinwagen. "Met deze editie gaan we verder op de ingeslagen weg en laten we bezoekers én deelnemers nog meer zeldzame wagens bewonderen" zegt organisator Philippe Van de Ryse.

Blitse wagens, ronkende motoren en luxe op alle fronten. Het zijn opnieuw de succesingrediënten van de jaarlijkse Zoute Grand Prix in Knokke.


Het evenement is ondertussen aan de achtste editie toe en mikt dit jaar op zo'n 200.000 bezoekers. Het recept blijft ongewijzigd: bezoekers kunnen zich vergapen aan exclusieve oldtimers én wie geld wil uitgeven, kan vrijdagavond een poging doen een droomwagen in de wacht te slepen.

De Aston Martin DB 5, bouwjaar 1964, is te bewonderen tijdens het concours d'élégance. De wagen werd gebruikt voor de kaskraker 'Goldfinger' van James Bond.
Repro Benny Proot De Aston Martin DB 5, bouwjaar 1964, is te bewonderen tijdens het concours d'élégance. De wagen werd gebruikt voor de kaskraker 'Goldfinger' van James Bond.

Veiling Mercedes

Het Britse veilinghuis Bonhams organiseert in de viptent op het Albertplein voor de vijfde keer een veiling van exclusieve wagens. Blikvanger is de Mercedes-Maybach G650 Landaulet - één van de meest gegeerde terreinwagens die ooit is gemaakt.


"Wereldwijd zijn er slechts 99 beschikbaar. Het is uitzonderlijk dat er eentje onder de hamer gaat", klinkt het bij het veilinghuis. De prijs is dan ook navenant. De verwachting is dat de koper vlotjes boven de 630.000 euro zal moeten uitgeven, exclusief btw. Andere pronkstukken die onder de hamer gaan, zijn een Ferrari 365 GTB/4 Daytona Berlinetta uit 1973 met een startprijs van 700.000 euro en een Ferrari 365 GTC Coupé uit 1968 met dezelfde richtprijs. Voor u begint te duizelen: er worden ook gadgets aangeboden aan minder hallucinante prijzen.

De Mercedes-Maybach G650 Landaulet wordt geveild. Er zijn maar 99 exemplaren van.
Foto Benny Proot De Mercedes-Maybach G650 Landaulet wordt geveild. Er zijn maar 99 exemplaren van.

Bekend volk

De meeste toeschouwers verheugen zich traditioneel op de Zoute Rally. De regelmatigheidsrally duurt in totaal vier dagen en kent dit jaar een record aantal deelnemers van 213 bolides. Het merendeel zijn exclusieve wagens, zoals de Aston Martin DB4 GT Zagato en een Audi VW Front Cabrio uit 1934.


De chauffeur van deze laatste viert de geslaagde onderhandelingen met voetbaltrainer Hein Vanhaezebrouck met een ritje door Knokke. Naast Anderlecht-manager Herman van Holsbeeck zal zaterdag ook olympisch kampioene Nafi Thiam één van de gastchauffeurs zijn. Andere bekende gasten zoals Gert Verhulst, James Cooke en Sven Nys bevestigden eerder al hun aanwezigheid. Spektakel wordt gegarandeerd. Wie rustig de ogen de kost wil geven, kan tijdens de vierdaagse op veertien verschillende podia genieten van een openluchtexpositie langs de Kustlaan en Albertlaan. Ook op de Zeedijk zullen er diverse oldtimers uitgestald staan. "Met deze editie gaan we verder op de ingeslagen weg en laten we bezoekers én deelnemers nog meer zeldzame wagens bewonderen" zegt organisator Philippe Van de Ryse.

De Mercedes heeft een erg stijlvol, leren interieur.
Foto Benny Proot De Mercedes heeft een erg stijlvol, leren interieur.

Goldfinger

Voor de absolute (film)liefhebbers pakt de organisatie op zaterdag en zondag uit met een 'concours d'élégance'.


Tijdens de 'schoonheidswedstrijd' voor oldtimers zal een internationale jury prijzen uitreiken op basis van enkele strenge criteria. Meest opvallende deelnemer: de Aston Martin DB5 uit 1964 - beter bekend als dé wagen van James Bond uit de kaskraker 'Goldfinger'. Q-snufjes zoals een draaibare nummerplaat en machinegeweer inbegrepen.


"We zijn bijzonder verheugd dat we deze wagen in de spotlights kunnen zetten", zegt de organisatie trots. Geïnteresseerden kunnen voor het bewonderen van de Bond-wagen tickets bestellen via de website van de Zoute Grand Prix : www.zoutegrandprix.be.