Beste vriend verantwoordelijk voor dodelijk shot heroïne

Een koppel uit Knokke wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van hun beste vriend, de 29-jarige F.B. uit Knokke die op 18 september 2016 overleed. De man werd toen rond 5 uur door zijn moeder dood aangetroffen in haar huis. Uit onderzoek bleek dat de man was overleden doordat hij een fatale dosis heroïne had ingenomen de dag voordien.

"Het onderzoek spitste zich meteen toe op C.C. en N.D., de beste vriend van F.B.", schetste de procureur. "Uit de verklaring van de broer bleek dat zij de enige waren die hem aan drugs hielpen. De dag voordien was F.B. bij hen langs geweest en waren ze samen naar een dealer gegaan om 1 gram heroïne. Het ging om pure, onversneden heroïne van zuivere kwaliteit. N.D. liet het zijn beste vriend gebruiken. Maar dat is een enorm onverantwoorde daad. Hij kent zijn beste vriend al van kindsaf en weet dat hij kampt met epilepsie en diabetes. Hij had moeten weten dat dit hem fataal kon worden. Ik vraag voor hen beiden 2 jaar cel en een geldboete."


De ouders en broer van F.B. stelden zich burgerlijke partij. De vader eist 10.000 euro morele schadevergoeding, de moeder houdt het op 2.500 euro, net als de broer. Ze vorderen ook de begrafeniskosten weer. C.C. en N.D. betwisten niet dat ze samen met F.B. drugs gebruikten. Volgens hen gebeurde dat wel op vraag van F.B. zelf, die bij hen daags voordien was langs geweest. "Maar dat was zijn vrije keuze. Wij hebben zijn dood niet gewild. Wij waren zelf erg geraakt door zijn overlijden en hebben ons leven nu ook omgegooid. We gebruiken geen drugs meer."


Vonnis op 22 november. (JHM)