Belgen steeds meer geïnteresseerd in Zeeuwse vakantiewoningen

"MEER WAAR VOOR JE GELD DAN AAN BELGISCHE KUST"

Zo gaan de beachhouses van Noordzee Beach Village er uit zien.
JVRB Zo gaan de beachhouses van Noordzee Beach Village er uit zien.
Belgen kijken voor de aanschaf van een vakantiewoning steeds meer naar Nederland. Een toenemend aantal landgenoten verkiest de noorderburen boven zonnigere bestemmingen of de eigen kust om een buitenverblijf te kopen. Vooral Zeeland is aantrekkelijk. Specialist Roompot Projects ziet zelfs het aantal Belgische kopers met 20 procent toenemen ten opzichte van 5 jaar geleden. Voor hun nieuwe project in Nieuwvliet-Bad is bijna 25 procent van de kopers een Belg.

In Nieuwvliet-Bad, op een steenworp van Cadzand en niet ver van Knokke, verkopen de vakantiewoningen als zoete broodjes. De eerste fase van het Noordzee Beach Village is al voor driekwart verkocht, en het startsein voor de bouwwerken is pas gegeven. In een eerste fase staan 166 vakantiewoningen op stapel. Op termijn komen er 560 accommodaties op het project. Eenmaal klaar is de kans groot dat je er Belgen zal tegenkomen op hun vakantie. "Ruim 23 procent van de kopers zijn Belgen. Dat zijn er maar liefst 20 procent meer dan vijf jaar geleden", vertelt Marc Volleman van Roompot.


Een vakantiewoning kopen in Nederland biedt een reeks voordelen ten opzichte van België. Zo zijn er geen registratierechten. Je betaalt wel 21 procent BTW, maar je kan dat recupereren van de eventuele verhuuropbrengsten. Bovendien zijn de prijzen voor locaties vlak aan zee heel wat goedkoper. Een nieuwe vakantiewoning heb je er al vanaf 144.500 tot 194.500 euro voor een beachhouse.

Marc Volleman van Roompot.
JVRB Marc Volleman van Roompot.

Niet enkel Zeeland

"De Belgen houden van de natuurrijke omgeving en de brede en schone stranden in Nederland. Anderzijds is de Vlaamse kust volgebouwd. Ze pakken dan Zeeland als alternatief. Men verkiest ook steeds een vakantiehuis dicht bij zee en duinen. Bovendien is het dezelfde taal en niet ver van huis", aldus Marc Volleman. "We zien de toename van de Belgische kopers eigenlijk in heel Nederland, niet enkel in Zeeland. In Noord-Nederland en zelfs op het eiland Texel zie je steeds meer Belgische nummerplaten in onze parken."

Perfecte ligging

Eind dit jaar zullen de eerste vakantiewoningen van Noordzee Beach Village in Nieuwvliet klaar zijn. Een van de vakantiehuizen werd gekocht door Geneviève Cochez (49) en Christophe Goyvaerts (50) uit Gent. "We hebben in Zeeland ons hart verloren. We gaan er al meer dan 20 jaar enkele keren per jaar naar toe. Als je iets in het zuiden koopt, zit je steeds met langere verplaatsingen en moet je dus ook telkens gaan voor een langere periode", vertellen ze. "We huurden er al vaak een vakantiewoning en zo hebben we over het nieuwe vakantiepark gehoord. De ligging is perfect in een prachtig duindomein."


"We hebben vrij vlug de knoop doorgehakt. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers en voor gastronomen. Als je dan toch een dagje wil shoppen, ligt Knokke op 20 minuten rijden. Voor de prijs krijg je aan de Belgische kust aanzienlijk minder waar voor je geld. We merken ook dat alles zeer efficiënt afgehandeld wordt in Nederland."