Baziel & Flavie zitten in Knokke-Heist

De cover van het boek 'Baziel & Flavie in Knokke-Heist' van A.J. Beirens.
Foto JVRB De cover van het boek 'Baziel & Flavie in Knokke-Heist' van A.J. Beirens.
Het moppenboek 'Baziel & Flavie in Knokke-Heist' is van de persen gerold. Journalist A.J. Beirens uit Zeebrugge verzamelt daarin 600 nieuwe Bazielmoppen. Die werden bij het grote publiek bekend door Bruggeling Guido Depraetere, maar ze ontstonden aan de Oostkust.

Vanaf de jaren '60 kon je de eerste Bazielmoppen horen in Zeebrugse visserscafés. Ze draaien steeds rond de niet al te snuggere volksfiguur Baziel, zijn vrouw Flavie en beste vriend Hector. "Vanuit Zeebrugge zijn ze bij de Heistse vissers terecht gekomen. Het is een soort Heistse verworvenheid geworden. De moppen werden ook later in Brugge verteld, en zo heeft Guido Depraetere die leren kennen", vertelt A.J. Beirens.

'Boeregrappies'

Hij verzamelde zeshonderd moppen gedurende de voorbije acht jaar. Enkele vond hij zelf uit, andere paste hij aan de figuur van Baziel aan. "Ik vond heel wat inspiratie voor nieuwe moppen in de 'boeregrappies' uit Zuid-Afrika. Die gaan ook over een Bazielachtige figuur die van alles beleeft en niet al te snugger is. Ook heb ik met laten inspireren door Ierse Paddy-jokes en moppen over Amerikaanse rednecks. Je moet dan wel heel wat veranderen en 'verbazilianen', want Baziel moet meestal het laatste woord hebben. Heel zelden is het laatste woord voor Flavie of Hector." Alle nieuwe mopjes spelen zich ook af in Knokke-Heist en hebben pittige West-Vlaamse dialogen.


'Baziel & Flavie in Knokke-Heist' is te koop voor 13 euro plus verzendkosten op de website www.lulu.com. (JVRB)