AZ Zeno gaat voor venkel en spitskool

ZIEKENHUIS ZET IN OP BIOLOGISCHE GROENTEN UIT EIGEN MOESTUIN

Kok Pieter De Smet en bioboer Lieven Devreese bij de sla op de groentenkwekerij van het ziekenhuis.
Benny Proot Kok Pieter De Smet en bioboer Lieven Devreese bij de sla op de groentenkwekerij van het ziekenhuis.
Het AZ Zeno in Knokke-Heist pakt uit met een primeur voor ons land: als eerste ziekenhuis hebben ze een eigen moestuin waar biologische groenten worden geteeld. Butternut, venkel, rode bietjes of spitskool: ze staan sinds kort allemaal vaker op het menu.

Voor de duidelijkheid: we wensen niemand een ziekenhuisopname toe. Maar als je dan tóch in het hospitaal belandt, kies je best voor een kamer in het AZ Zeno in Knokke-Heist. Tenminste als je van lekker eten houdt. De patiënten krijgen daar namelijk groenten van eigen kweek op hun bord. Dat het best letterlijk mag genomen worden, blijkt uit de moestuin die in vogelvlucht op amper 100 meter van het splinternieuwe ziekenhuis ligt. Op een veld van 1,2 hectare worden verschillende biologische groentesoorten geteeld. Ook de gebruikte kruiden komen rechtstreeks van het veld. "Als eerste ziekenhuis in België zetten we in op lokaal geteelde en gezonde voeding", bevestigt communicatieverantwoordelijke Julie De Waele.


Pieter De Smet is verantwoordelijk voor de keuken in AZ Zeno en reageert enthousiast op het project. "We zijn hiervoor niet over één nacht ijs gegaan. Het vraagt heel wat voorbereidingen én tijd om met lokale, biologische groenten te werken. Maar geloof me: het maakt écht het verschil", aldus een zichtbaar trotse Pieter. Op zijn menu staan sinds kort dan ook creaties met Rode Hokkaido, butternut, groenlof, venkel, raapjes, rode bietjes, paksoi, spitskool ... Simpel gezegd: groentes die vroeger amper of niet aan bod kwamen in de ziekenhuiskeuken.

De voorraad butternut.
Benny Proot De voorraad butternut.

850 mensen

"We bereiden dagelijks maaltijden voor zo'n 850 mensen. Vaak was het niet evident om zo'n groentesoorten te kunnen aankopen op grote schaal. Dat probleem is nu van de baan", gaat de chef-kok verder. "Bij de start van elk seizoen spreken we met de boer af welke soorten we willen. Voorlopig zien we enkel maar voordelen." Binnen het ziekenhuis benadrukken ze bovendien dat de prijs voor een maaltijd gewoon hetzelfde blijft. Op dit moment is gemiddeld 15 procent van de gebruikte groentes in de keuken van eigen kweek. Op piekmaanden loopt dat op tot veertig procent. De bedoeling is om dat op termijn te blijven uitbouwen.


Chef-kok Pieter De Smet ziet de toekomst alvast rooskleurig in. "Het belangrijkste is dat de patiënten effectief het verschil smaken op hun bord. Dat gaat verder dan groenten alleen. In onze keuken zal je geen Pangasiusfilet uit Taiwan zien. Ook voor de vis kiezen we voor lokale producten", besluit Pieter. Leuk detail: wie eens wil proeven van de lekkere ziekenhuiskost: ook in de cafetaria worden de dagschotels en soep aangeboden.