Audit jeugdraad legt zware financiële slordigheden en fraude bij bepaalde bestuursleden bloot

De jeugdraad van Knokke-Heist heeft recentelijk een audit ondergaan. Daarbij zijn zware financiële slordigheden, gebrek aan bestuurlijke opvolging en fraude bij enkele bestuursleden aan het licht gekomen.  Er zouden  middelen van de jeugdraad zijn gebruikt voor privédoeleinden. Het stadsbestuur neemt maatregelen, maar burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) wil niet reageren.

Al in 2017 kwam de jeugdraad in opspraak, nadat oppositiepartij N-VA het gebrek aan statuten en juridische basis aanklaagde. Daarbij wees de partij naar het soort activiteiten die de jeugdraad organiseert. “Van zomerfuiven, een kinderevenement met K3 en Samson en Gert tot een optreden van Niels Destadsbader. Niets mis met hun organisatietalent, maar de jeugdraad heeft geen juridische structuur waardoor elk lid van de jeugdraad aansprakelijk is. Uit verslagen blijkt bovendien heel weinig transparantie”, klonk het toen bij fractieleider Cathy Coudyser van N-VA.

Gebrek aan transparantie

Op vraag van de partij kwam er een audit door een externe firma. In de gemeenteraad van juni vroeg Coudyser om het rapport en kreeg bij nieuw aandringen half juli uitleg van Lippens. “Het gebrek aan transparantie, serieuze tekortkomingen in de boekhouding en vele financiële slordigheden zijn de belangrijkste conclusie. Daarnaast werd ook vastgesteld dat enkele bestuursleden van de jeugdraad de financiële middelen misbruikten voor privédoeleinden. Dat geld zou, volgens de burgemeester, ondertussen gedeeltelijk terugbetaald zijn. Het collega is blijkbaar ook van plan om melding te doen bij het parket”, verklaart het oppositieraadslid. 

Burgemeester Leopold Lippens wil niet reageren op de resultaten van de audit. “Dit zijn interne zaken en gaat weinigen aan. We zijn er mee bezig”, klinkt het.  

Ethische code

N-VA meent dat er wel degelijk stappen in de juiste richting worden gezet. “Als ik het goed begrijp is het de bedoeling van het schepencollege om de zaken regelmatiger op te volgen en te controleren. Er komt ook een nieuw huishoudelijk reglement en een ethische code. Wij zijn tevreden dat ons oppositiewerk loont. Het is belangrijk dat zulke zaken in de toekomst worden vermeden”, duidt  oppositieraadslid Cathy Coudyser.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Robin Lantsoght

    Even duiden dat het bestuurslid die daarvoor verantwoordelijk was, al lang niet meer actief is in de jeugdraad en dat de mensen afgebeeld op de foto allemaal hardwerkende en gemotiveerde leden zijn van de huidige jeugdraad. Dit jaar hebben ze ook mooie (en nieuwe) evenementen op poten gezet ondanks de constante tegenwerking van "bepaalde bestuursleden" van het schepencollege.