Exclusief voor abonnees

40 jaar burgemeester Lippens: “Zijn geheim? Hij is een buitenbeentje, net zoals Knokke”

Dit is zijn eerste verkiezingsfoto van ruim 45 jaar geleden.
rv Dit is zijn eerste verkiezingsfoto van ruim 45 jaar geleden.
Knokke-Heist eert het komend weekend burgemeester Leopold Lippens (78). Na 40 jaar lijkt er nog steeds geen sleet te komen op zijn populariteit. Sterker nog: tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen haalde hij een kanonscore. Niemand die nog durft lachen met zijn uitspraak “ik blijf burgemeester tot mijn 104". Maar waar ligt nu de sterkte van Lippens, die de media zelden tot nooit inkijk geeft in zijn privéleven? “Dat komt omdat hij als burgemeester een buitenbeentje is, net als Knokke”, zegt politicoloog Herwig Reynaert.

Voor de buitenwereld is graaf Leopold Lippens een gesloten boek. Zelf spreekt de burgemeester van Knokke-Heist nauwelijks over zijn privéleven. Als hij dat wél doet, dan blijkt meteen dat Lippens behalve een gedreven politicus vooral een toegewijde vader is voor zijn kinderen. “Mijn drie kinderen zijn mijn grootste rijkdom. Samen met mijn broer en twee zussen. Als ik elders familieruzies zie, help ik altijd oplossingen te zoeken”, liet Lippens in het verleden noteren. Het is dan ook weinig verrassend dat zijn kinderen én kleinkinderen zaterdag een belangrijke rol zullen spelen tijdens de viering van zijn 40-jarig burgemeesterschap. Lippens zal samen met hen een herdenkingsboom planten én krijgt een speciaal fotoboek overhandigd van zoon Valery. Zelf houdt Lippens - die zelf geen vragende partij was voor het feest, maar het schepencollege wou hem absoluut eren - vooral van strips. Thuis heeft hij er minstens 2.000.

Lippens staat algemeen bekend als een dierenvriend, dat was al zo in zijn jonge jaren.
rv Lippens staat algemeen bekend als een dierenvriend, dat was al zo in zijn jonge jaren.

Begonnen als schepen

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nuReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.