2.200 kilometer in vogelvlucht: ooievaar Emily arriveert in Afrika na trektocht die begon in Knokke

Emily vertoefde een tijdje in Spanje, maar zit ondertussen in het noorden van Afrika.
rv Emily vertoefde een tijdje in Spanje, maar zit ondertussen in het noorden van Afrika.
Emily, een van de ooievaars van het Zwin in Knokke die eind juli haar vleugels uitsloeg, is ondertussen aangekomen in het noorden van Afrika. Zelfs in vogelvlucht is dat ruim 2.200 kilometer. De andere ooievaars cirkelen nog steeds rond in Spanje. “We blijven hun ontwikkelingen en routes op de voet volgen”, klinkt het bij het natuurpark. 

Eind juli bracht het Zwin op drie ooievaars een zendertje van amper 25 gram aan, om verder wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen naar de vogelsoort. Een van de grootste voordelen is dat de medewerkers de route van de vogels dagelijks tot op de kilometer kunnen volgen. Zo bevindt een van de drie ‘bezenderde’ dieren zich momenteel al in het noorden van Afrika. “Emily bleef lange tijd hangen in La Janda, ten zuiden van Andalusië. Ze maakte dagelijks beperkte verplaatsingen tussen haar slaapplaats en de eetplek in de rijstvelden. Het was dus afwachten of ze effectief de oversteek naar Afrika zou maken, maar uiteindelijk is het toch gebeurd”, laat het Zwin Natuurpark weten. 

Dat Emily niet alleen was, bewijst dit cijfer: op 17 en 18 september alleen al staken 2.000 ooievaars de Straat van Gibraltar over. 

Andere ooievaars

Emily bleef na haar aankomst niet hangen in het noorden van Marokko. De ooievaar bracht de nacht door in kleinschalig landbouwgebied ten westen van het stadje Ksar-el-Kébir, zo’n 100 kilometer zuidelijker. De twee andere ooievaars met een zendertje, Reinout en Hadewijch, vliegen momenteel nog steeds rond in Spanje, maar maken mogelijk binnenkort ook de tocht naar Afrika. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bernard Verhelst

    Ben al blij dat die ooievaar niet bij ons is geland.... :)

  • els de Loof

    Wat een wonder! Fantastisch.

  • ANN LIMBOS

    Emily mag terug komen en de zon meebrengen. Ben dit weer zo moe als kou pap !