"We weren scampi uit onze menu"

RESTAURATEURS VOL LOF OVER OPLEIDINGEN 'LEKKER AAN ZEE' DOOR TOPCHEFS

Kathy De Schrooder en Kris Desmidt van bistro 2K's, voorheen 2K's lunch.
Benny Proot Kathy De Schrooder en Kris Desmidt van bistro 2K's, voorheen 2K's lunch.
Kris Desmidt van bistro 2K's in Westkapelle liet de naam van zijn zaak veranderen én schrapte scampi van de menukaart, op aanraden van topchefs Stephane Buyens en Stijn Bauwens. "Hun coaching was een verrijking", zegt Kris, die net als zijn collega's vol lof is over de opleidingen 'Lekker aan Zee'.

Om de kwaliteit van de gastronomie aan de kust te stimuleren, organiseerde het provinciebedrijf Westtoer het opleidingstraject 'Lekker aan Zee: Chef we dagen je uit!'. Onder begeleiding van vier topchefs en coaches namen 27 chefs deel aan opleidingen en aan workshops rond koken, producten en inrichting van een restaurant.


Dat resulteerde in nieuwe menu's met nadruk op lokale producten.


De chefs die deelnamen aan 'Lekker aan Zee', zijn alvast heel enthousiast over het initiatief. Kris Desmidt van bistro 2K's in Westkapelle kreeg coaching van topchefs Stephane Buyens (Le Fox, De Panne) en Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke). "De coaches zijn in mijn zaak geweest en hebben alles van a tot z bekeken. Ik ben ook een dagje gaan meehelpen in Le Fox", vertelt Kris Desmidt. "Op hun aanraden hebben we ook de naam veranderd. Dat was vroeger 2K's lunch. Maar de chefs zeiden dat, als we ook 's avonds open zijn, we beter de naam veranderen. Dat werd dus bistro 2K's. Daarnaast hebben we de gevel en het interieur veranderd, en ook de kaart is aangepast. We serveren alleen nog gerechten met Noordzeeproducten. Scampi zijn vervangen door langoustines."


Chef-kok Marc Dekempe van 't Fregat op de Blankenbergse Zeedijk springt zijn collega-restaurateur bij. "Ik zit al 24 jaar in het vak, maar je kan nog altijd bijleren van de collega's. Iedereen kon van nul starten en eerlijk elkaars restaurant beoordelen. Daarnaast lag de hoofdzaak op promotie van Noordzeevis. Onze menukaart is nu kleiner met meer verse Noordzeeproducten", zegt Marc Dekempe.


"Ik probeer nu zo veel mogelijk ingevoerde vis te mijden", pikt chef-kok Marianne Pauwaert van Tijdok in Zeebrugge in. "De coaches hebben ons geleerd om met zoveel mogelijk streekproducten te werken: Noordzeevis en Vlaamse producten, zoals hoppescheuten. Het is zonde om ingevoerde producten te gebruiken, terwijl we hier in Zeebrugge aan de bron van verse Noordzeevis zitten. De klanten appreciëren dat ook, maar velen kennen zelfs niet meer de smaak van echt verse garnaal of krab. Het was een positieve ervaring en smaakt naar meer."


Behalve bistro 2K's, 't Fregat en Tijdok deden uit onze regio nog 10 zaken mee. Dat zijn Brasserie Oosterstaketsel, Craeyenest, Borsalino, De Zandstuiver en Venitien (Blankenberge), Beaufort en Hotel/brasserie Astel (De Haan), en Ten Bos, Wim's en Old Fisher (Knokke-Heist).

Stijn Bauwens van De Kruidenmolen was een van de coaches. 
Benny Proot Stijn Bauwens van De Kruidenmolen was een van de coaches.