"Tasje Axelle (3) hing aan auto van doodrijder"

GETUIGE DIE VLUCHTENDE BESTUURDER KRUISTE, IS FORMEEL:

Frank Van Achter samen met Axelle.
Jelle Houwen Frank Van Achter samen met Axelle.
Enkele dagen na de oproep van de oma van de vorig jaar doodgereden peuter Axelle (3), om haar tasje terug te vinden, is de oproep al tienduizenden keren gedeeld op sociale media. Er kwamen intussen tips binnen. "Een bewakingsagent die de vluchtende doodrijder kruiste en moest remmen heeft het tasje zien hangen aan zijn bumper", zegt opa Frank Van Achter uit Knokke.

Negen maanden na het dramatische ongeluk van 23 augustus vorig jaar in de Kwalestraat in Nieuwerkerken (Aalst) is er misschien een nieuw spoor naar het geliefde tasje van Axelle. Ook toen Axelle met haar mama Johanna Van Damme die dag aan de feestzaal stond te wachten, had het meisje haar opvallende tasje bij. "Het tasje heeft erg veel waarde en we zouden het dolgraag terug willen", deed oma Soetkin Geerinck uit Damme eerder een oproep. "Het geel-groen tasje met rode accenten behoorde eerder toe aan haar mama. Dat maakt het erg speciaal." De oproep werd intussen 50.000 keer gedeeld. Mogelijk met resultaat, blijkt nu.


"Een bewakingsagent contacteerde ons dat hij vlak na de aanrijding, want noem het echt geen ongeval, de doodrijder heeft gekruist", zegt 'pappy' Frank Van Achter, de vader van Axelles papa Bjorn.

Aan voorbumper

"Hij heeft het tasje zien hangen aan de auto, wellicht aan zijn voorbumper. Die man was formeel. En hij is ook getraind om snel details op te merken dus we krijgen nieuwe hoop daardoor. De doodrijder is zoals iedereen weet naar zijn huis gereden daarna. Dat is een traject van 5,2 kilometer, tussen Nieuwerkerken en Haaltert. We hebben het zelf afgereden, maar het tasje vonden we niet. Er zijn natuurlijk ook al 9 maanden verstreken. Er kan van alles mee gebeurd zijn. Misschien viel het er onderweg af, of merkte de doodrijder het thuis op en gooide hij het weg. We weten het niet. Geen haar op ons hoofd dat er aan denkt om het hem te vragen, maar misschien zoeken we een weg via slachtofferhulp. Hem ontmoeten willen en kunnen we absoluut nog niet. De pijn is nog veel te intens. Bjorn stort zich momenteel op de bouw van zijn huis maar we weten allemaal dat het proces stilaan dichter komt. Vlak voor de aanrijding verbleef Axelle een week bij ons thuis. Wat hebben we intens van haar aanwezigheid genoten. En plots was alles voorbij. Dat verdriet heelt maar niet."

Flyeractie

Net zoals het ongeval destijds laten ook nu de oproepen van de familie van Axelle niemand onberoerd. "Via sociale media krijgen we tal van steunbetuigingen en mensen die iets willen doen", zegt Frank. "Zo is er iemand die zei dat ze exact hetzelfde tasje heeft als Axelle en het ons wil schenken. Heel lief, maar voor ons is dat uiteraard niet hetzelfde. Er zijn ook mensen uit Haaltert en omgeving die een flyeractie willen starten om allen te helpen zoeken naar het tasje. Wat er ook van komt, het doet ons echt wel deugd dat zovelen met ons meeleven", besluit Frank.

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be.