"Mooiste uitzicht is voor de patiënten"

PAS AFGEWERKTE AZ ZENO STELT DEUREN OPEN

Het uitzicht vanop een van de terrassen. Ook in de kamers kijk je uit over dit landschap.
Benny Proot Het uitzicht vanop een van de terrassen. Ook in de kamers kijk je uit over dit landschap.
"Dit is het modernste ziekenhuis van West-Europa." Aan het woord is algemeen directeur van het AZ Zeno Frank Lescrauwaet. Nieuwsgierigen kunnen het pas afgewerkte ziekenhuis dit weekend bezoeken. Begin 2018 nemen de patiënten er hun intrek.

Een architecturaal meesterwerk. Zo beschrijft de directie van het AZ Zeno het gloednieuwe gebouw. Er werd vijf jaar aan de 'zwevende wolk' gewerkt. "We hadden drie grote doelen", vertelt directeur Lescrauwaet. "Het gebouw mocht er absoluut niet uitzien als een klassiek ziekenhuis. De architecten moesten mikken op een maximaal comfort voor zowel patiënten als het personeel. En de groene omgeving moest in het geheel geïntegreerd worden. Want de natuurlijke lichtinval en de mooie uitzichten over het landschap zorgen voor een 'genezende omgeving'."

De kamers hebben grote ramen, zonlicht verzekerd dus.
Benny Proot De kamers hebben grote ramen, zonlicht verzekerd dus.

220 miljoen euro

Het ziekenhuis heeft 320 bedden en kostte 220 miljoen euro. "Op alle vlakken staat de patiënt centraal. Er is overal veel lichtinval. De zonnewering kan je op elke kamer afzonderlijk bedienen. En elke ruimte heeft een uniek kunstwerk van de hand van Marie-Jo Lafontaine. Kunst vind je trouwens in het hele ziekenhuis", klinkt het bij de directie. Opvallend: het beste uitzicht over de omgeving wordt bewaard voor patiënten die het langste blijven. "Het is dus zeker niet zo dat we onze bureaus het beste plaatsje hebben gegeven. Jammer voor ons", knipoogt de directeur. De grootste uitdaging komt nog, want op 22 en 29 maart verhuizen de patiënten. "We hebben er vertrouwen in dat alles vlot zal verlopen. Na de definitieve omschakeling zullen hier 580 mensen aan de slag zijn", zegt Lescrauwaet.

De 'slangengang' verbindt twee delen in het binnenplein.
Benny Proot De 'slangengang' verbindt twee delen in het binnenplein.

Campus Blankenberge?

De directeur weerlegt ook meteen de geruchten over het eventuele verdwijnen van de campus in Blankenberge. "Daar is geen sprake van. Er zijn enkele afdelingen die mee de overstap maken. Maar een sluiting? Neen, integendeel. Vanaf volgend jaar heeft onze raad van bestuur de ambitie om het ziekenhuis te renoveren. Het huidige ziekenhuis in Knokke maakt grotendeels plaats voor bejaardenzorg."


Wie het ziekenhuis wil bezoeken, kan er vandaag en morgen terecht tussen 10 en 17 uur voor de Open Zeno dagen.