‘Meest jeugdige wijk van Knokke-Heist’ maakt belofte waar: amper 7 procent van bewoners is 66-plusser

De nieuwe Heulebrugwijk
Benny Proot De nieuwe Heulebrugwijk
Het vernieuwde Kraaiennestplein in de woonwijk Heulebrug is feestelijk geopend. “De wijk profileert zich als de meest jeugdige van Knokke-Heist”, aldus burgemeester Leopold Lippens (GBL). De wijk telt slechts 7 procent 66-plussers, daar waar het gemiddelde in Knokke-Heist op 33,65 procent.
Burgemeester Lippens opende het Kraaiennestplein.
Benny Proot Burgemeester Lippens opende het Kraaiennestplein.

Het Kraaiennestplein vormt samen met de toren van het Sociaal Huis voortaan het kloppende hart van de wijk Heulebrug. Het plein is zodanig ontworpen dat er diverse evenementen kunnen plaatsvinden. Er is ook plaats voor een grote brasserie mét terras in een hoekpand, maar daar is vooralsnog geen uitbater voor gevonden. Dat wil echter niet zeggen dat er de komende maanden niks te beleven valt. Vanaf 14 juli zal het buurtcomité elke zondag uitpakken met een ‘Summerbar’. Een prachtig initiatief dat niet alleen leven in de brouwerij brengt, maar ook het sociaal weefsel binnen dit nieuwe dorp nog zal versterken”, zei burgemeester Leopold Lippens tijdens de opening van het Kraaiennestplein. 

Het nieuwe Kraaiennestplein.
Benny Proot Het nieuwe Kraaiennestplein.

Dorp op mensenmaat

Het plan voor de Heistse woonwijk Heulebrug was volgens het gemeentebestuur zijn tijd ver vooruit. “Het grootschalig woonproject werd ruim twintig jaar geleden uitgewerkt door het Amerikaanse architectenbureau Duany Plater-Zyberk & Company en de Luxemburgse architect Leon Krier volgens de principes van New Urbanism. Hierbij was het creëren van een echt dorp op mensenmaat een belangrijk uitgangspunt, waar de publieke ruimte zorgvuldig wordt vormgegeven met aandacht voor een samenhangende architectuur met een karaktervolle identiteit, levendige straten die uitnodigen tot wandelen en fietsen en daardoor de sociale cohesie helpen bevorderen”, klinkt het trots. Vandaag is Heulebrug een woonwijk met de focus op betaalbare woningen.

Opvallend: nu al is het uitgegroeid tot de meest jeugdige wijk van Knokke-Heist. Van de op dit moment 860 inwoners, zijn er 210 jongeren tussen 0 en 17 jaar. In vergelijking met andere plaatsen in de gemeenten is dat bijna tweeënhalf keer zoveel. Ook de groep 18-39 jaar is zeer sterk vertegenwoordigd. Nog een straf cijfer: de wijk Heulebrug telt slechts 7 procent 66-plussers, daar waar het gemiddelde in Knokke-Heist op 33,65 procent ligt. Simpel gezegd: de jonge gezinnen zijn in Heulebrug zeer sterk vertegenwoordigd.  “Het is dan ook logisch dat we als gemeentebestuur hier heel wat hebben geïnvesteerd in een avontuurlijk speelplein in het thema van de zee”, zegt het gemeentebestuur. 

De opening van speelplein wijk Heulebrug: de gemeente investeerde er 115.000 euro.
Benny Proot De opening van speelplein wijk Heulebrug: de gemeente investeerde er 115.000 euro.

Vanaf 150.000 euro

Het project gaat zoals gezegd al bijna twintig jaar terug. In 2000 werd al gestart met de eerste fase van het 25 ha groot woonuitbreidingsgebied.  Dat de wijk betaalbaar is, bewijst dat er al sociale appartementen waren vanaf 150.000 euro. Op de ‘gewone’ markt begonnen de prijzen vanaf 206.000 euro. In vergelijking met de gemiddelde prijzen in Knokke-Heist een koopje.  Momenteel zijn er nog steeds enkele appartementen te koop én zijn er nog 31 kavels beschikbaar voor huizen. Het AGSO zal in een latere fase nog eens 145 bijkomende woongelegenheden ter hoogte van de nabijgelegen Heistlaan realiseren. Meer info over de beschikbaarheid van woningen is terug te vinden op www.heulebrug.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.