"En in 2019 chef van tweede Sel Gris"

SANDER VAN DE WALLE KROONT ZICH TOT EERSTE KOK VAN BELGIË

Sander Van de Walle van Sel Gris en zijn commis Bjarne Vermeersch van De Kruier.
Proot Sander Van de Walle van Sel Gris en zijn commis Bjarne Vermeersch van De Kruier.
Sander Van de Walle (32) mag zich een jaar Eerste Kok van België noemen. De souschef van sterrenzaak Sel Gris in Duinbergen maakte volgens de jury de lekkerste gerechten. "Wat een opsteker, want volgend jaar opent Sel Gris een tweede restaurant, met mezelf als chef."

De Prijs Prosper Montagné wordt jaarlijks georganiseerd door de gelijknamige gastronomische Club en is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar 's lands beste talent in de keuken. Sander Van de Walle, souschef van sterrenrestaurant Sel Gris in Duinbergen, sleepte de titel 'Eerste Kok van België 2019' in de wacht. Bij de maîtres d'hôtel ging de titel naar Andy De Brouwer van restaurant Les Eleveurs in Halle. Onder meer driesterrenchef Peter Goossens kwam proeven van de gerechten van de vijf finalisten en zag dat het goed was. "Er zat echt toptalent tussen", zegt Goossens. "De winnaar is een werker. Niet toevallig is hij aan de slag in een topzaak."

Leermeester

Dat zijn fantastische woorden voor Sander Van de Walle (32), die eigenlijk uit het Oost-Vlaamse Sleidinge komt. Hij werkt al 7,5 jaar voor Sel Gris, waarvan drie jaar als souschef. "Chef Frederik Deceuninck is natuurlijk een geweldige leermeester voor mij", zegt de laureaat. "We vullen elkaar heel goed aan in de keuken. Eigenlijk hebben we een aparte stijl. Hij is vaak wat klassieker, terwijl ik vooral op vlak van desserts de gewaagde toer op ga." Van de Walle nam voor het eerst deel aan de wedstrijd. Met Bjarne Vermeersch van restaurant De Kruier uit Knokke-Heist had hij bovendien een uitstekende commis ter beschikking. "Bjarne nam al deel aan meerdere wedstrijden. Zijn ervaring was van groot belang", zegt Van de Walle.

Sint-jakobsvrucht

Elke finalist moest in de lokalen van toerismeschool Spermalie drie gerechten klaarmaken: als voorgerecht een warme en koude bereiding van sint-jakobsvrucht met quinoa, koriander en aardpeer, als hoofdgerecht lamsrug, -schouder en één soort orgaanvlees met sjalot, champignons, ras-el-hanout en knolselder en als nagerecht flan van chocolade met mango, saffraan, matchathee, ijs of sorbet. De titel van Eerste Kok van België staat natuurlijk mooi op het visitekaartje van Sander Van de Walle. "Het geeft toch extra naambekendheid", zegt hij.

Toegankelijker

"En vooral: het is een enorme duw in de rug voor mij, want volgend jaar openen we met Sel Gris een tweede restaurant in Knokke-Heist. Daar word ik de chef. Ook daar gaan we voor kwaliteit van een hoog niveau, maar dan iets toegankelijker dan de sterrenzaak. Ik heb er ongelooflijk veel zin in." De nieuwe zaak, waarvan de naam nog even geheim blijft, opent wellicht in juni de deuren.