Zwaar verkeer weren dankzij ANPR-camera’s tussen Beernem en Knesselare

Korpschefs Peter Ponnet (Aalter-Knesselare) en Eddy Van Daele (Het Houtsche) slaan de handen in elkaar.
Wouter Spillebeen Korpschefs Peter Ponnet (Aalter-Knesselare) en Eddy Van Daele (Het Houtsche) slaan de handen in elkaar.
Een unieke samenwerking over de provinciegrenzen heen moet binnenkort de ideale oplossing vormen voor overlast door zwaar verkeer in Knesselare. ANPR-camera’s op twee locaties langs de N368 tussen Beernem en Knesselare kunnen het verkeer permanent in de gaten houden.

“De politie voert zo goed als elke dag twee uur controles uit om de regels te handhaven, maar dat haalt niet veel uit”, geeft korpschef Peter Ponnet van politiezone Aalter-Knesselare toe. Zwaar verkeer mag al jaren niet door Knesselare rijden in de richting van Beernem. “Vooral buitenlandse chauffeurs negeren dat verbod. Lokale chauffeurs kennen de situatie al beter”, aldus Ponnet.

Belangrijke as

Het aanhoudende zware verkeer in het centrum van Knesselare is voor niemand een pretje. “Het veroorzaakt meer verkeersdrukte, lawaaihinder en fijn stof en het is niet veilig voor de schoolgaande jeugd. Als we dat allemaal kunnen aanpakken met hetzelfde initiatief, dan is dat zeker een goede zaak”, gaat Ponnet verder. “Bovendien controleren de ANPR-camera’s ook op snelheid en lezen ze de nummerplaten van alle wagens. Dus voor inbraken kunnen ze ook ingezet worden. De provincieweg vormt een belangrijke as naar de snelweg. Inbrekers gebruiken die om snel weg te vluchten en voor truckers is het een sluipweg.”

De camera’s komen in de Sint-Jorisstraat in Beernem ter hoogte van het industriepark en in de Hellestraat in Knesselare ter hoogte van huisnummer 29, zodat het verkeer op de N368 op twee plaatsen gecontroleerd wordt. De politiediensten van Aalter-Knesselare en Het Houtsche zullen dus over de provinciegrens samenwerken.

Dezelfde lijn

“Dit is de allereerste intergemeentelijke en interprovinciale samenwerking inzake trajectcontrole die door de gemeenten zelf wordt opgezet en betaald”, aldus de politiekorpsen. Korpschef Eddy Van Daele van politiezone Het Houtsche is enthousiast over de samenwerking. “Toen we naar onze collega’s van Aalter-Knesselare stapten om de oplossing voor te stellen, merkten we meteen dat we op dezelfde lijn zaten”, zegt hij.

De politie organiseerde een controle op de N368 om de nood aan de ANPR-camera's te demonstreren.
Wouter Spillebeen De politie organiseerde een controle op de N368 om de nood aan de ANPR-camera's te demonstreren.

Ook het zwaar verkeer dat in de richting van Zomergem rijdt, zou binnenkort tegengehouden worden. “Daarvoor moet het rond punt in Aalter eerst gerealiseerd worden”, duidt burgemeester van Knesselare Erné De Blaere (Groep 9910). “Anders houdt het geen steek om de vrachtwagens langs daar te sturen. Hopelijk is het rond punt af tegen de tijd dat de camera’s geplaatst worden.”

De timing voor het project ligt nog niet volledig vast, maar De Blaere hoopt op een realisatie halfweg 2019. “In Knesselare is het dossier nog niet op de gemeenteraad gepasseerd. Dat zal in november gebeuren. We verwachten geen weerstand, want de oppositie staat normaal ook achter dit project.”

Al jaren zorgen

“De zorg van het zwaar verkeer in Knesselare is er al jaren”, volgens De Blaere. “Dikwijls zorgt dat ook voor zware ongevallen. De politie doet haar best, maar zodra een controle weg is, gaan de overtredingen gewoon verder. Onze grootste hoop is dat de ANPR-camera’s daarvoor een oplossing zullen bieden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.