Troeven Drongengoed nog meer uitspelen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN AALTER/KNESSELARE

Op het terras aan de hoeve in het Drongengoed in Ursel kunnen bezoekers even bekomen.
Michel Moens Op het terras aan de hoeve in het Drongengoed in Ursel kunnen bezoekers even bekomen.
Het Drongengoed in Ursel is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Een prachtige brok natuur, maar nog te weinig mensen gaan er regelmatig naartoe om te genieten. Hoe kan de nieuwe fusiegemeente Aalter daar iets aan veranderen? Wij luisteren naar de plannen van enkele politieke kopstukken.

Groen wil zo snel mogelijk meer randparkings voor de bezoekers. Er moeten ook meer kleine paden opengesteld worden. "Het Drongengoed is een natuurparel die we moeten koesteren", vindt Mieke Schauvliege. "Steeds meer mensen vinden er hun weg om te ontspannen, te sporten of om de diversiteit aan leven in de natuur te ontdekken. Groen wil op korte termijn meer randparkings om de parkeerdruk in de dreven af te bouwen. Voor minder mobiele mensen maken we wel een uitzondering. Die kunnen bijvoorbeeld met een Drongengoedpas toch tot aan de hoeve rijden. Er moeten ook verbindingen komen met de omliggende natuurgebieden, zoals het Keigatbos, Burkel en Het Leen. Hiervoor willen we in samenwerking met de landbouw werken aan een netwerk van dreven en kleine wegen, dat de gebieden met elkaar verbindt. De natuur wordt er beter van, onze woongebieden worden mooier en aantrekkelijker en bezoekers krijgen meer troeven om te wandelen en fietsen. Door het Drongengoed uit te spelen als toeristische troef, geven we ook de horeca een duwtje in de rug."

Plattelandstoerisme

Open Vld Plus wil opnieuw aansluiten bij Toerisme Meetjesland, wat Aalter vandaag niet doet. "Het Drongengoed vraagt een grondige aanpak wat mobiliteit en parkeren betreft", zegt Vic De Jaegher. "Het zachte toerisme kan nog meer gepromoot worden met meer activiteiten en meer interactiviteit. In samenwerking met zelfstandigen moeten we ook meer aandacht schenken aan hoeve- en plattelandstoerisme. De troeven van het gebied moeten meer in de verf gezet worden. B&B's kunnen een ideale uitvalsbasis zijn voor toerisme in de ruime regio. Op dat vlak moeten we zeker ook samenwerken met Maldegem. Samenwerking betekent ook dat het lidmaatschap van Toerisme Meetjesland van Knesselare wordt verdergezet in een lidmaatschap van Aalter. Niet te begrijpen dat Aalter al jaren ontbreekt in Toerisme Meetjesland."

Eigenaars

CD&V/N-VA wil nadenken over een nieuwe overkoepelende structuur voor alles wat nu al in en rond het Drongengoed gebeurt. "We zitten vandaag met een ingewikkelde eigendomsstructuur in het Drongengoed", beseft Pieter De Crem. "We hebben het bijzondere statuut van het vliegveld, het Agentschap Natuur en Bos, de gemeentebesturen en de provincie en ook enkele particuliere eigenaars. Ook de Drongengoedhoeve is in handen van particulieren. We hebben een totaalvisie nodig en de neuzen van de verschillende partners moeten meer in dezelfde richting wijzen. Het Drongengoed heeft meer potentieel dan wat er nu al is uitgekomen. We moeten durven nadenken over een nieuwe overkoepelende structuur voor het Drongengoed. Ook de provincie zal na de vele herstructureringen moeten duidelijk maken of het nog een rol wil spelen in de uitbouw van het Drongengoed. Ik wil ook inzetten op een regionale samenwerking voor het Drongengoed. Want het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen is meer dan het bos van de nieuwe Aalternaren." (JSA)

Wie geluk heeft, kan in het natuurgebied ook reeën spotten.
ABN Wie geluk heeft, kan in het natuurgebied ook reeën spotten.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dieter Verhofstadt

    Simpel: sluit de vliegclub. Ik kom niet naar de natuur om heel de tijd geronk van motoren te horen. Of maak van drongengoed een parking voor de vliegclub, ook goed.