Tieners in de bres voor Rode Neuzen

Vriendinnen (13) maken armbandjes voor goede doel

Oona en Iris tonen hun zelfontworpen bandjes, waarvan er al meer dan 1.000 de deur uit zijn.
JSA Oona en Iris tonen hun zelfontworpen bandjes, waarvan er al meer dan 1.000 de deur uit zijn.
Oona Claeys (13) uit Knesselare en Iris De Muynck (13) uit Ursel gooien zich opnieuw in de strijd voor Rode Neuzen Dag. De twee vriendinnen kampen zelf met hun eigen angsten, zorgen en problemen, en willen het taboe mee helpen doorbreken. Oona en Iris proberen zelf ook geld in te zamelen ten voordele van Rode Neuzen.

De twee vriendinnen hebben leuke armbandjes ontworpen, en die worden nu verkocht ten voordele van de actie van VTM. De bandjes LACH!XO kosten 2,50 euro en zijn te koop bij de mama’s en bij een pak handelaars in de buurt. De twee tienermeisjes vertellen, samen met hun ouders, openhartig over hun soms moeilijke leven.

“Ik had vroeger dagelijks buikpijn door stress”, vertelt Oona Claeys haar verhaal. “Nu is dat gelukkig al een pak minder. Ik heb ook vaak problemen om te eten. Ik maak me snel zorgen bij toetsen, of gewoon bij nieuwe dingen die gebeuren in mijn leven. Ik maak me ook altijd zorgen over anderen. En ik ben heel bang om ziek te worden. Allemaal niet gemakkelijk, maar ik weet ondertussen al iets beter hoe ik met al die zaken moet omgaan. Het lukt niet altijd, maar ik weet de laatste tijd wel beter wat ik moet doen. Ik kan er ook gemakkelijker over praten. Op momenten dat ik toch even niet weet hoe ik best met mijn zorgen om moet, dan bekopen de mensen die ik graag zie het toch nog wel. Mijn zus in de eerste plaats.”

Misbegrepen

Ook Iris heeft het niet altijd gemakkelijk. “Ik voel me niet altijd begrepen”, vertelt Iris De Muynck “Ik pieker vaak, denk vaak negatief, en heb ook vaak gewrichtspijn en zorgen in mijn hoofd. Dat zijn gewoon reacties van mijn lichaam op mijn kopzorgen. Ik heb gelukkig ook een aantal goede vriendinnen, met wie ik veel plezier maak. Zo vergeet ik vaak mijn problemen.”

School belangrijk

De actie van Rode Neuzen Dag probeert dit jaar vooral in te spelen op het belang van de scholen bij de aanpak van psychische problemen bij jongeren. Eén op vijf jongere in Vlaanderen heeft te kampen met psychische problemen, dus er is best wel werk aan de winkel. “De samenwerking met scholen is zeer belangrijk”, zegt Oona die les volgt op Sint-Lutgardis in Zomergem. “Ik vond het vroeger elke morgen moeilijk om op de middelbare school toe te komen. Ik mocht dan wachten op het secretariaat of bij directie, tot er enkele vrienden aanwezig waren op de speelplaats. Gelukkig kan ik op heel veel begrip rekenen.”

Iris zit op de Middenschool Sint-Vincentius in Zomergem. Ook daar kan ze op heel wat begrip rekenen. “De houding van de school is echt heel belangrijk. Er zijn kinderen die zich op school niet goed voelen, omdat ze zich thuis niet kunnen uiten. Door hulp op school kunnen wij grote stappen vooruit zetten. Wij zijn onze scholen dankbaar voor zoveel begrip en hulp”, zegt Iris nog.

Info: vens.micheline@gmail.com.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.