"Nooddeur moest al een jaar geleden hersteld zijn"

JEUGDHUIS OP ZOEK NAAR SPONSOR NADAT DIEVEN ER MET INHOUD KASSA VANDOOR GAAN

De dief roofde de kassa van het jeugdhuis leeg.
Foto JEW De dief roofde de kassa van het jeugdhuis leeg.
In jeugdhuis De Priezze is afgelopen weekend een kassa met ruim 500 euro gestolen. De vrijwilligers van het jeugdhuis moeten nu naarstig op zoek naar sponsoring, anders moeten ze de komende activiteiten afgelasten. De daders zouden via een nooddeur binnengekomen zijn die een jaar geleden door de gemeente hersteld moest worden.

De vrijwilligers van jeugdhuis De Priezze steken al meer dan twee jaar hun hart en ziel in het jeugdhuis. In september 2014 werd het oude jeugdhuis, 't Effect, door een verse lading vrijwilligers nieuw leven ingeblazen. Sindsdien organiseert het jeugdhuis ondanks hun beperkte budget heel wat activiteiten. Als dat budget dan nog eens met 500 euro slinkt, betekent dat meteen een hele aderlating.


De nachtmerrie geschiedde zondagvoormiddag. Zaterdagavond was het jeugdhuis geopend en bleven er jongeren tot een stuk in de nacht plakken. Tussen 6 en 13.30 uur 's anderendaags was er niemand in het café. De dader moet op dat moment hebben toegeslagen.


Voorzitter Tim Vanderbauwhede kwam zondagmiddag toe en merkte de diefstal op. "Ik ging op zoek naar de kassa, omdat onze penningmeester op maandag al het geld stort. Maar de kassa stond niet op zijn vaste verstopplaats", zucht Tim.

Geen braakschade

Penningmeester en voormalig voorzitter Romy Claeys, die op skiverlof was, werd ingelicht. "Het gaat om een bedrag van ruim 500 euro", licht zij toe. Vreemd genoeg is er geen braakschade aan het jeugdhuis. Dat bevestigt de politie. "We denken dat de dieven zijn binnengekomen via de achterdeur", zegt Romy. "Daar is een nooddeur die al een jaar kapot is - vaak hebben we problemen om hem te sluiten. Dat hebben we destijds meteen gemeld aan de gemeente, maar een oplossing is er nog steeds niet." Schepen van jeugd Hedeli Sassi bevestigt dat het dossier van de nooddeur achterstand heeft opgelopen. "We hadden een aannemer, maar die is teruggekomen op zijn belofte. Door de dossierlast op het gemeentehuis, is het probleem op de achtergrond verzeild geraakt."


Anderzijds benadrukt Sassi dat het nog steeds niet duidelijk is dat de dieven via die deur binnengeraakt zijn. "Het is een heel erg jammer, maar ook heel erg vreemd incident. Ik zit morgen (vandaag, red.) met de politiecommissaris samen voor meer duidelijkheid. Hoe dan ook valt diefstal niet goed te praten. Een deur zal dieven niet tegenhouden. Wij hebben de vrijwilligers van het jeugdhuis altijd het advies gegeven om de kassa mee naar huis te nemen, maar volgens hen is het jeugdhuis zelf het veiligst. De verantwoordelijkheid van de accommodatie ligt bij het gemeentehuis, maar het jeugdhuis is zelf aansprakelijk voor de kassa."

Concert afgelast

Intussen zitten de vrijwilligers met de handen in het haar. Zij beseffen dat het goed mogelijk is dat ze het geld niet snel terugzien. "We hadden een concert gepland komend weekend, maar we hebben het afgelast omdat we de band niet kunnen betalen. Ook is het niet zeker dat de activiteiten van de komende weken zullen doorgaan. We hebben geld nodig om de dj's te financieren", zegt Romy.


Daarom willen de vrijwilligers een sponsortocht organiseren. "We hopen dat de handelszaken ons willen helpen. Als bedanking willen we hen uitnodigen voor een hapje en een drankje in het jeugdhuis, waar we met een beamer de namen van de sponsors zullen laten afspelen", zegt Tim. Romy: "Ook spelen we met het idee om een quiz te organiseren, al hebben we daar nog geen datum voor." Wie het jeugdhuis wil ondersteunen met ideeën voor sponsoractiviteiten of hen een financieel hart onder de riem wil steken, kan mailen naar jhdepriezze@hotmail.com.