Rijdende auto's bekogeld met stenen

EXTRA PATROUILLES OP PARKLAAN TER HOOGTE VAN VERLATEN FABRIEK

Ramona Bourgeois toont de beschadigde voorruit van haar auto.
Foto Ronny De Coster Ramona Bourgeois toont de beschadigde voorruit van haar auto.
Op de Parklaan in het centrum van Kluisbergen hebben vandalen afgelopen weekend verschillende auto's met stenen bekogeld. Vier slachtoffers dienden al een klacht in. "Maar er zijn meer gedupeerden", zegt Ramona Bourgeois. De voorruit van haar auto is door een steen vernield. "Ik hoorde dat voorbijgangers werden bekogeld", vertelt ze. De politie kondigt extra controles aan in de buurt.

Twee keer werd de auto van Ramona Bourgeois uit Kluisbergen geraakt, toen ze vrijdagavond op de Parklaan in Kluisbergen reed. "Ter hoogte van de verlaten textielfabriek Sofinal hoorde ik een klop op het dak van mijn wagen. Ik dacht: een vallende kastanje of zo. En ik reed gewoon door. Maar toen ik een half uur later weer door de staat reed, werd ik op dezelfde plek weer opgeschrikt door een harde knal. Deze keer was het tegen de voorruit van mijn auto. De ruit werd vernield. Ik schrok met een ongeluk. Meteen heb ik de auto aan de kant gezet. Ik ben uitgestapt, maar zag niets. Ik hoorde wel iemand hard op de vingers fluiten, maar die persoon was niet te zien. Misschien was die me gewoon aan het uitlachen of wou hij een kompaan waarschuwen dat er iemand was gestopt. Ik durfde niet verder rond te kijken. Het is daar nogal donker en als vrouw voelde ik me helemaal niet op mijn gemak. Dus ben ik maar doorgereden", vertelt Ramona.


Ze heeft de feiten aangeven bij de lokale politie. Daar bleek dat ze niet de enig was die door de stenengooier(s) was getroffen. "Er waren nog minstens twee aangiften. Maar er zijn blijkbaar nog meer slachtoffers. Want ik plaatste een bericht op Facebook en daarop volgden verschillende reacties van mensen die ook een klop op hun auto hebben gehoord en gevoeld. En het was ook iedere keer op diezelfde plaats: aan de verlaten fabriek en ter hoogte van het bushokje aan de overkant van de straat", getuigt Ramona.


Ze postte een bericht op Facebook in de hoop getuigen en andere slachtoffers te vinden. Uit reacties blijkt, dat zich in en rond de verlaten fabriek wel vaker jongeren ophouden en dat er in het gebouw ook al vernielingen zijn aangebracht. "Enkele weken geleden was ik aan het joggen op het fietspad op de Parklaan en kreeg ik eikels naar mijn hoofd gegooid", vertelt een vrouw.

Beangstigend

"Het is best wel beangstigend, te weten dat je de Parklaan in het centrum van Kluisbergen niet meer veilig voorbij kan", bedenkt Ramona. "Waar eindigt dit? Wat als iemand door het schrikken een ongeval heeft?", bedenkt de vrouw.


Bij de politiezone Vlaamse Ardennen wordt bevestigd, dat vrijdagavond verschillende automobilisten in de buurt van de verlaten Sofinal-fabriek met stenen zijn bekogeld. "Alvast vier slachtoffers hebben bij ons aangifte gedaan. We voeren in die buut nu extra politiecontroles uit", zegt de politie. Van de dader(s) was gisteren nog geen spoor.