Overnemer moet Van Maercke redden

RECHTBANK VAN KOOPHANDEL BESLIST VOLGENDE WEEK OVER SCHULDBESCHERMING

Bij Van Maercke in Kluisbergen werken in totaal 220 mensen.
Ronny DE COSTER Bij Van Maercke in Kluisbergen werken in totaal 220 mensen.
Het Kluisbergense bouwbedrijf Van Maercke heeft bij de rechtbank van koophandel bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Dat moet het bedrijf met 220 personeelsleden zes maanden de tijd geven om een overnemer te vinden en ondertussen de activiteiten verder te zetten.

"De crisis in de bouwsector begon in 2008, maar we dachten allemaal dat die een 2 tot 3 jaar zou duren. Ondertussen zijn we 6 jaar verder en houdt de malaise niet op", legt CEO Steven Vergalle uit. Vergalle verwijst ook naar de bikkelharde concurrentie in de bouwsector, waar dikwijls goedkopere Oost-Europese werklieden aangetrokken worden. "Binnen de bouwsector wordt daar veel over geklaagd", vervolgt Vergalle. "We betalen onze werknemers gemiddeld 32 euro per uur. Probeer daar maar eens tegen op te tornen. Al wil ik onderstrepen dat ik niets tegen buitenlandse werknemers heb. Maar dan moeten ze ook correct worden betaald. Staatssecretaris John Crombez beloofde al dat er werk zal van gemaakt worden. Maar deze week nog las ik over buitenlanders die in het Brusselse drie euro per uur kregen.


De crisis sloeg ook toe bij bedrijven waar Van Maercke voor bouwde. "We hebben daar een paar faillissementen meegemaakt. Ook ons Nederlands filiaal, waarvan we voor 50 procent eigenaar zijn, kreeg het erg hard te verduren. Daar zit de bouwsector bijna volledig aan de grond. Veel geld uit Nederland krijgen we dus ook niet", zegt Vergalle.

Zes maanden zekerheid

Wat nu telt, is dat we via de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) de werknemers zes maanden zekerheid hebben. "De aanvraag werd gisteren behandeld door de rechtbank van koophandel. "We hebben al twee gunstige adviezen op zak, maar de rechtbank zal pas volgende dinsdag een uitspraak doen", voegt Steven Vergalle er nog aan toe.

Afwachten

De personeelsleden worden vandaag door de vakbonden ingelicht over de aanvraag van WCO en wat het voor hen inhoudt. "Het wordt natuurlijk afwachten wat de rechtbank beslist", reageert Sophie De Vriese van ACV Bouw en Metaal. "Vandaar dat we vandaag het personeel op de hoogte brengen. Als de schuldbescherming verworpen wordt, blijft de toekomst onzeker. We hopen dan ook dat Van Maercke de bescherming krijgt en zo vlug mogelijk een overnemer kan vinden."


Bouwheer Roeland Van Maercke aan de Oudenaardebaan in Berchem is gespecialiseerd in onder meer industriebouw, de bouw van magazijnen en winkelcomplexen, en stelt in haar twee vestigingen in Berchem - naast de Oudenaardebaan ook nog een bedrijf aan de Schelde - 220 personeelsleden tewerk.