Nieuw winkelcentrum blijft leeg

GEPLANDE PROXY DELHAIZE NOG ALTIJD NIET GEVESTIGD IN SHOPSPOT

De gloednieuwe gebouwen van ShopSpot Kluisbergen liggen er desolaat bij.
Ronny De Coster De gloednieuwe gebouwen van ShopSpot Kluisbergen liggen er desolaat bij.
Dreigt ShopSpot Kluisbergen, het nieuwe winkelcentrum in Berchem, te floppen? Het complex op de hoek van de Stationsstraat en Oudenaardebaan is al sinds begin dit jaar afgewerkt, maar nog geen enkele handelszaak heeft zich daar gevestigd. "Toch maken we ons geen zorgen", zegt Wim De Meyer, communicatieverantwoordelijke van Danneels Retail.

Het is best wel een opmerkelijk zicht: alles, inclusief de parking met plaats voor 128 wagens, is daar netjes aangelegd. Zelfs de lichtreclame van Proxy Delhaize hangt er al, maar de site oogt zo desolaat. Ook de vijf andere ruime handelspanden staan nog altijd leeg. "We zijn ervan overtuigd dat het project op termijn succesvol zal ingevuld worden", gelooft Wim De Meyer van Danneels Retail, dat het winkelcentrum realiseerde. "We kennen de timing van Delhaize niet. Danneels Retail heeft een overeenkomst met Proxy Delhaize afgesloten", vervolgt De Meyer. "Ze zullen momenteel aan het onderhandelen zijn met een potentiële uitbater van het warenhuis. We zijn er dan ook van overtuigd dat de supermarkt zich daar zal vestigen", gaat De Meyer verder.

De reclame van de toekomstige Proxy Delhaize hangt er al.
Ronny De Coster De reclame van de toekomstige Proxy Delhaize hangt er al.

Gesprekken aan de gang

Bij Delhaize kunnen ze nog niet zeggen wanneer de vestiging in Berchem zal open gaan. "Het winkelpand werd pas in maart opgeleverd", verduidelijkt Roel De Kelver, communicatieverantwoordelijke van Delhaize. "We voeren nu gesprekken met potentiële zelfstandige uitbaters. Daarbij moeten we goed letten op de kwaliteit, de gedrevenheid en het dossier van de kandidaten. We verwachten dat binnen enkele weken de gesprekken zullen rond zijn", legt de De Kelver verder uit.

Geen risico's

Wat zal er nu gebeuren met de andere leegstaande panden? "Daar maken we ons nu nog niet echt zorgen over", weet De Meyer. "Ook die panden zijn maar enkele weken geleden opgeleverd. En het is bij Danneels Retail altijd het uitgangspunt geweest dat de panden op en top in orde moeten zijn, zodat de huurders zeer vlug kunnen beginnen met de inrichting. Ook voor die andere panden zijn er gesprekken met potentiële uitbaters bezig, maar we gaan niet over een nacht ijs gaan. We willen partners op lange termijn naan ons binden", verduidelijkt De Meyer.


"Maar het feit dat Proxy Delhaize er zich zeker zal vestigen, is alvast een pluspunt. Een warenhuis trekt volk aan en die zullen dan ook kunnen langsgaan in de andere zaken", zegt De Meyer, die blijft geloven in de locatie. "ShopSpot bevindt zich op een uitstekende zichtbare plaats langs de drukke verkeersader die Oudenaarde met het zuiden van West-Vlaanderen verbindt", zegt De Meyer nog. "Zo'n 20.000 inwoners uit de driehoek tussen Oudenaarde, Ronse en Avelgem zijn nu altijd aangewezen op winkels in Ronse en Oudenaarde. Met de komst van detailhandelaars op de site in Berchem zullen ze zich minder ver moeten verplaatsen", besluit hij.