Gilbert en Hugo hartelijk ontvangen na bedevaart

Voor de twee bedevaarders werd het een blij weerzien tijdens hun thuiskomst.
Foto DCRB Voor de twee bedevaarders werd het een blij weerzien tijdens hun thuiskomst.
Ruienaars Gilbert Haedens (63) en Hugo Meersman (65) hebben er na vier maanden stappen hun bedevaart naar Compostella opzitten.

Gisteren kregen ze een hartelijk ontvangst in de Vrije Basisschool van Ruien na hun exploot van 2.500 kilometer. "Het was hoe dan ook een ongelooflijke belevenis", zegt Gilbert, die door zijn tocht tien kilogram is afgevallen. "Het blijft hoe dan ook een avontuur, waar we nog lang aan zullen terugdenken. Dat wandelen door prachtige streken in Frankrijk en Spanje, het ontmoeten van andere bedevaarders en dan die laatste kilometers naar het bedevaartsoord van Compostella. We hebben er zelfs nog een stukje bijgedaan door naar Finistère in Frankrijk te stappen."


De kleuters van de Vrije Basisschool vormden een erehaag voor de Ruienaars. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar hadden voor de gelegenheid het Franse pelgrimslied ingestudeerd om aan Gilbert en Hugo voor te dragen. Beiden waren duidelijk onder de indruk van het hartelijke welkom aan de school. Aan hun bedevaart koppelden ze een benefietactie ten voordele van de school en voetbalclub KFC Ruien. "Die heeft tot nu toe al zo'n 8.000 euro opgebracht", weet meester Robin Vanheuverswyn. "En we gaan naar de 10.000 euro. Ook hebben we vandaag weer ons steentje bijgedragen door onze frietdag van de laatste schooldag aan hun benefietactie over te dragen. Begin oktober tonen Gilbert en Hugo een fotomontage van hun unieke tocht aan de leerlingen. (MDVR)