Chinees wordt rijk door Kluisbergse kunstenaar Christian Silvain te kopiëren: “Hij durft zelfs in Brussel te exposeren met mijn werk”

Christian Silvain wordt al dertig jaar gekopieerd door een Chinese kunstenaar.
Lieke D'hondt Christian Silvain wordt al dertig jaar gekopieerd door een Chinese kunstenaar.
Op een dag te horen krijgen dat een Chinese kunstenaar jouw werken kopieert, het overkwam Christian Silvain uit Kluisbergen. Ye Yongqing, ondertussen gekend in China en ver daarbuiten, schildert sinds hij een expositie in Parijs bezocht in exact dezelfde stijl als Silvain. En dat is net iets te toevallig. “Hij heeft er ondertussen al miljoenen aan verdiend.”

Kunstschilder Christian Silvain heeft zijn atelier in Kluisbergen, maar zijn werk is ook in het buitenland goed gekend. Hij deed al 450 exposities over de hele wereld en zijn schilderijen hangen in tientallen gekende musea. Ondanks zijn bekende naam is Silvain toch het slachtoffer geworden van een fraudeur. De Chinese kunstenaar Ye Yongqing maakt al drie decennia lang schilderijen die bijna een exacte kopie zijn van Silvains werk. Bovendien verdient hij er goed geld mee: een schilderij getekend door Yongqing gaat op veilingen bij de bekende veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s de deur uit voor bedragen tot 400.000 euro. Voor een origineel exemplaar van Silvain betaal je tussen de 5.000 en 15.000 euro.

Christian Silvain bij één van zijn schilderijen die door Yongqing werd gekopieerd.
Lieke D'hondt Christian Silvain bij één van zijn schilderijen die door Yongqing werd gekopieerd.

Vogel, nest en bomen

De fraude kwam aan het licht toen Yongqing het waagde om in Europa te exposeren. “Op een dag kreeg ik telefoon van een galeriehouder in Amsterdam. Ze hadden een werk van mij gezien, maar de kwaliteit was ondermaats. Toen ik het zelf te zien kreeg, wist ik meteen dat er iets niet klopte”, vertelt Silvain. De Kluisbergse kunstenaar schakelde auteursrechtenorganisatie Sabam in en het schilderij werd verwijderd, maar ook in Londen dook een gelijkaardig werk op. “Dat was op de grootste expositie met Chinese kunst. Die hebben ze helemaal moeten afbreken toen het bedrog uitkwam.” De gelijkenis tussen de werken van Silvain en Yongqing is dan ook opvallend. Niet alleen neemt de Chinese kunstenaar figuren zoals de vogel, het nest en de bomen over, ook de kleuren en composities vertonen flagrante gelijkenissen. 

Het werk tekenen doet de Chinese man wel met zijn eigen naam, waardoor hij de nodige faam ontwikkelde. “Hij is ondertussen een belangrijke Chinese kunstenaar en hij is zelfs curator. Hij heeft dan ook veel invloed in China, dus er tegenin gaan is niet evident”, vreest Silvain.

Een werk van Ye Yongqing, helemaal in de stijl van Silvain. Onder meer het rode kruis, de rode vlekken, het mannetje en de vogels tonen opvallend veel gelijkenissen met het schilderij van Silvain.
rv Een werk van Ye Yongqing, helemaal in de stijl van Silvain. Onder meer het rode kruis, de rode vlekken, het mannetje en de vogels tonen opvallend veel gelijkenissen met het schilderij van Silvain.

Miljoenen

Jos Depypere, de vaste galeriehouder van Silvain, stelde ondertussen een uitgebreid dossier samen over Ye Yongqing. Daaruit blijkt dat Silvain wel degelijk als eerste begon met het maken van schilderijen in zijn gekende stijl. “Silvain was zes jaar eerder. Dat kunnen we duidelijk aantonen. We denken dan ook dat Yongqing een expositie van Silvain in Parijs heeft bijgewoond of een catalogus heeft bemachtigd. Pas daarna is hij in dezelfde stijl beginnen te werken”, zegt Depypere. “Ondertussen heeft hij al miljoenen verdiend door schilderijen van Silvain te kopiëren. Hij beperkt zich trouwens niet tot het namaken van volledige werken. Soms vergroot hij enkel details uit. Met zo’n schilderij exposeerde hij zelfs in Brussel.” Uit het dossier van Depypere blijkt dat Yongqing ook de bekende kunstenaar Pierre Alechinsky kopieerde. “Maar daar is hij snel mee gestopt. Vermoedelijk heeft de entourage van Alechinsky hem erover aangesproken.”

Niet meer in Europa

Plannen om een juridische procedure aan te spannen tegen de Chinese kunstenaar zijn er voorlopig nog niet. “Dat is moeilijk. Het zou ons veel geld kosten en de uitkomst is onzeker”, zegt Silvain. Wel hopen de kunstenaar en zijn entourage dat Yongqing geweerd wordt in Europa. “Als hij in Europa wil exposeren, moeten we dat kunnen tegenhouden. Grote veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christie’s zouden zijn werken ook niet meer mogen verkopen, maar we zien dat ze dat wel nog doen. Nochtans hebben we de situatie al duidelijk aangekaart en zijn ze eigenlijk in gebreke als ze nog verkopen.” 

Tot slot benadrukt Silvain dat de hele kwestie een erezaak is geworden. “Voor het geld moet ik het niet doen, maar ik vind het wel frustrerend. Het is alsof de kunst op zich minder belangrijk is geworden dan geld. Mocht ik het geld dat Yongqing met mijn werken heeft verdiend toch terugkrijgen, dan zou ik het wegschenken.”




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.