Burgemeester verdedigt aanpak na de vuilnisbelt op de Kwaremont: “GAS-boetes uitdelen op zo’n dag is onbegonnen werk”

Meisjes van de jeugdbeweging rapen afval op en stoppen het in vuilniszakken.
Ronny De Coster Meisjes van de jeugdbeweging rapen afval op en stoppen het in vuilniszakken.
De supporters zijn terug naar huis, maar hun afval is wel achtergebleven in de Vlaamse Ardennen. Vooral de Oude Kwaremont in Kluisbergen is herschapen tot een afvalberg. Vlaggetjes, bekers, karton en zelfs frigoboxen en stoeltjes: het is een triest zicht.

Een dag na de Ronde van Vlaanderen volgt de grote opkuis. Dat is nodig, want langs het parcours is heel wat afval blijven liggen. Verschillende jeugdbewegingen gaan maandag op pad. In ruil krijgen ze een vergoeding. Enkele leden van de scouts van Kruishoutem stonden zondag nog te supporteren in een veld aan de Oude Kwaremont, maandag steken ze de handen uit de mouwen. 

“We geven het toe, we hebben zondag ook niet alles in de vuilnisbak gegooid. Er hangen er gewoon te weinig. Niemand heeft zin om de hele tijd heen en weer te lopen om zijn blikjes bier te deponeren. Wij hebben onze blikjes dus op een hoopje achtergelaten, omdat we toch wisten dat we het vandaag zelf zouden opruimen”, vertellen de scouts. “Het is wel verbazingwekkend hoeveel we hier vinden. Zelfs pakjes sigaretten die nog halfvol zijn, een rugzak die er nog goed uitziet en 45 euro cash geld.”

“Snel weer opgeruimd”

“We ruimen op van 9 uur tot 18 uur”, vertellen de scouts van Sint-Lutgardis Merelbeke. “Het is leuk omdat we dit in groep doen, maar het is wel jammer dat het nog steeds nodig is. Elk jaar wordt erop gehamerd dat de supporters het afval niet op de grond mogen gooien, maar toch is het opnieuw erg dit jaar. We vinden vooral in de publieke zones veel vuilnis. Dat gaat van bekers en sigarettenpakjes tot glas.” 

Burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen) vindt het ook jammer dat er zo veel afval achterblijft op de Oude Kwaremont, maar relativeert. “Het belangrijkste is dat het snel weer opgeruimd is en dat is tegen de middag al het geval. We zien het fenomeen trouwens elk jaar, dat is hetzelfde als op grote festivals. Op plaatsen waar veel volk bijeen is, blijft er nu eenmaal afval achter. GAS-boetes uitdelen is bijna onmogelijk op zo’n dag. Het enige wat we nog meer kunnen doen is sensibiliseren en aan elke nadar een vuilniszak hangen.”

De grote opkuis na de Ronde op de Oude Kwaremont.
Ronny De Coster De grote opkuis na de Ronde op de Oude Kwaremont.

Minder afval in Oudenaarde

Op andere plaatsen lijkt de afvalberg dit jaar beter mee te vallen. Zo liggen de Paterberg in Kluisbergen en de Koppenberg in Oudenaarde er veel netter bij dan de Oude Kwaremont. Ook de aankomstzone in Oudenaarde is relatief netjes. De sensibiliseringscampagne ‘Oudenaarde loves een propere Ronde’ lijkt dus effectief te zijn. In het kader van een meer duurzame Ronde van Vlaanderen kwam drank in de jeugdzone dit jaar trouwens in herbruikbare bekers, wat de afvalberg ook heeft beperkt.

Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Vuylsteke

  Iemand vandaag al over de Kwaremont gereden? Ligt properder dan voor de koers. De organisatie zorgt ervoor dat alles opgeruimd is dankzij oa jeugdbeweging die ze inschakelen. Geniet van de Vlaamse koers, folklore en zijt trots dat vlaanderen efkens centrum van de wielerwereld is.

 • Sammy Borgoo

  Een simpel oplossing : laat volgend jaar de Oude Kwaremont links liggen !!

 • Boris Lambrechts

  Valt eigenlijk goed mee voor zoveel mensen en zo weinig vuilbakken

 • Francis Smet

  Als iedereen zijn vuil eens mee naar huis nam in een zakje was dit niet nodig. En de politie had wel meer mogen optreden, of waren die naar de koers aan het zien. Trouwens dacht dat er ook stewards waren die de volmacht hadden om GAS boetes te mogen uitschrijven. Of is dit niet doorgegaan?

 • Mario Roman

  Veel beloven om gasboetes uit te schrijven en dan amper 2 gasboetes uitschrijven. Te belachelijk voor woorden. Volgend jaar gaan ze zekerlijk afgeschrikt zijn.