"Zonder samenwerking geen subsidie"

GEMEENTEBESTUUR WIL DAT JEUGDVOETBALPLOEGEN EINDELIJK SAMENWERKEN

Kluisbergen sportief speelt vaak op een modderveld.
Foto Ronny De Coster Kluisbergen sportief speelt vaak op een modderveld.
Telt Kluisbergen binnenkort maar één jeugdvoetbalploeg in plaats van twee? Als het van het van schepen van Sport Xavier Roman afhangt wel. Hij heeft bij Sport Vlaanderen en subsidiedossier ingediend om het voetbalcomplex van KFC Kluisbergen in Ruien te vernieuwen. "Maar het gaat alleen door als de ploeg een samenwerking aangaat met Kluisbergen Sportief", aldus de schepen.

De discussie over een mogelijke fusie is al langer een gevoelige kwestie in Kluisbergen. De voetbalpleinen van de twee ploegen liggen er in de winter vaak slecht bij en de jeugdploegen moeten soms bij buurtgemeentes spelertjes halen om een ploegje te kunnen samenstellen. "Daarom stuurt de gemeente erop aan om de jeugdploegen te laten samenwerken", vertelt sportschepen Xavier Roman (GemeenteBelangen). "Het is tijd om vooruit te kijken. Volgens ons is een fusie de enige weg naar een goede jeugdwerking."

Subsidie

De gemeente legt nu wat extra druk op de twee ploegen, want het diende bij Sport Vlaanderen een dossier in om subsidies te verkrijgen voor een nieuw voetbalcomplex. Dat zou er komen bij KFC Kluisbergen in Ruien. "We willen daar een kunstgrasveld aanleggen, de gebouwen vernieuwen en een padelveld aanleggen." Maar Roman is duidelijk. "Die investering doen we enkel als we de jeugd van Kluisbergen Sportief er ook bij kunnen betrekken. Zo niet, dan investeren we in geen enkele ploeg. De tijd van cadeaupolitiek is voorbij."

Samenwerking

De schepen is wel hoopvol dat de twee ploegen zullen instemmen met de samenwerking. "Ik heb al zeven keer rond de tafel gezeten met de betrokken partijen en er wordt een zekere bereidheid getoond. Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen zich goed voelt bij zo'n fusie. Elke ploeg heeft zijn verdiensten, maar samen kunnen ze een mooi verhaal schrijven." Toch willen de twee hoofdrolspelers in het verhaal nog niet reageren op een mogelijke samenwerking. "We hebben er inderdaad al over gesproken, maar we wijden daar liever nog niet over uit", zegt Christophe Vanopbroeke, voorzitter van Kluisbergen Sportief. Ook KFC Kluisbergen wil nog geen etiket plakken op de besprekingen. "De termen 'fusie' en 'samenwerking' worden vlot door elkaar gehaald, dus we willen de kwestie eerst intern verder bespreken", aldus jeugdbestuurslid Bart Lacouf.

Voor scholen en G-sport

Als het kunstveld er komt, wil de gemeente dat niet enkel de voetballers ervan kunnen genieten. "Overdag zouden de scholen het complex kunnen gebruiken, maar ook voor jeugdbewegingen, speelpleinwerkingen en G-sporters zou het een geschikte locatie zijn. Op die manier kan de investering zichzelf terugverdienen." Of de subsidie en de samenwerking er effectief komen, is nog afwachten. Het gemeentebestuur hoopt eind december een antwoord te krijgen op de subsidieaanvraag.