"Ware vuilnishoop op de Koppenberg"

BURGEMEESTER DE MEULEMEESTER NIET TE SPREKEN OVER 'AFVALGEDRAG' SUPPORTERS

Enkele leden van de scouts van Hoboken zijn in de weer op de Oude Kwaremont.
Marc De Venter Enkele leden van de scouts van Hoboken zijn in de weer op de Oude Kwaremont.
De Ronde van Vlaanderen werd dan wel zondag verreden, het zwerfafval langs het parcours liet tot gisteren een duidelijk 'afvalspoor' door de Vlaamse Ardennen achter. Flanders Classics nam in Kwaremont de grote schoonmaak voor haar rekening. De Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester is niet te spreken over het 'afvalgedrag' van de supporters langs het parcours. "Ze maken er een ware puinhoop van", klinkt het.

De Meulemeester reageerde bijzonder fel toen hij het afval op de Koppenberg zag liggen. De duizenden wielerfans die er de renners vooruitschreeuwden vonden blijkbaar maar moeilijk de weg naar de vuilnisbak. "En dan gaat het niet alleen over kleine zaken zoals bekertjes of lege plasticflessen. Bij de schoonmaak werden ook grote voorwerpen gevonden, die zelfs niet in een vuilnisbak passen."

Marleen Beck ruimt het afval voor haar deur op.
Marc De Venter Marleen Beck ruimt het afval voor haar deur op.

Tekort

De burgemeester wil zich niet uitspreken of er een tekort was aan vuilnisbakken. "In de aanloop van de Ronde van volgend jaar willen we duidelijk een sensibiliseringscampagne opzetten", vervolgt hij.


"Het kan toch niet dat je het afval niet in een vuilnisbak stopt? En als het echt te groot is, neem je het toch gewoon mee naar huis? Moeten we misschien meer stewards op de hellingen zetten en GAS-boetes uitdelen?", reageert De Meulemeester. "Ik begrijp niet dat de supporters zo weinig respect hebben voor de natuur. Er moet een duidelijke mentaliteitswijziging komen." De Ronde was dan ook duidelijk te volgen door het afvallint dat langs de hellingen liep. Ook in Kluisbergen, op de Oude Kwaremont en de Paterberg, hadden de opruimers de handen vol met het achtergelaten zwerfvuil.

Vroeg op pad

Daniël Clement werkt voor ET-Productions en was met zijn team gisteren al vroeg in de weer met het opruimen. "Ik schat toch dat we voor de Paterberg en de Oude Kwaremont zo'n 7.000 tot 8.000 kilogram afval hebben verzameld", zegt hij aan het Kwaremontplein. "De afvalberg lijkt zeer groot, maar het gaat vooral over lichte plasticbekertjes en kartonnetjes", zegt Daniël. "We pakten eerst de Paterberg op de publieke plaatsen aan. De andere plaatsen zijn voor de organisatoren die een eigen evenement organiseerden. Alleen al voor de Paterberg hebben we een zestal kleine containers gevuld, goed voor 200 liter per container. Aan de Oude Kwaremont zal dat zeker nog een pak meer zijn, want daar stonden de mensen zowat op elkaar gedrukt."


Daniël moet lachen als we hem polsen of er soms 'schatten' zijn gevonden. "Zeker niet", lacht hij. "Bekertjes, paraplu's, klapstoeltjes die het na een paar uur begeven hebben, grote spandoeken, barbecuestelletjes en natuurlijk ook veel leeuwenvlaggetjes. En op de Paterberg hebben we zelfs een patertenue gevonden."

Scouts

Voor de gelegenheid kreeg het schoonmaakteam op de Kwaremont ook hulp van de scouts van Hoboken, die met afvalzakken het kleiner afval in zakken kwam stoppen. "We hebben over een korte afstand toch al een twintigtal zakken gevuld", klinkt het bij de scouts.


Op het Kwaremontplein hadden de horecamensen zondagnacht al de opkuis voor hun rekening genomen. "Dat is een afspraak die de uitbaters van de horecazaken en de Koninklijke Harmonie De Vlaamse Ardennen met de gemeente hebben gemaakt", zegt schepen Frank De Backer. Zijn zoon houdt er het café In De Zon open. "Het aantal kilo afval dat is opgehaald op het Kwaremontplein valt moeilijk in te schatten", zegt Frank. "Ik denk dat we maandagnacht zo'n 500 à 600 kilo afval hebben verzameld.


Wat ons wel opviel is dat de sorteereilandjes die ILVA, de intercommunale waarbij we zijn aangesloten, nauwelijks werden gebruikt. Ze waren nochtans zeer duidelijk te zien voor de supporters, maar hun bekertjes er in gooien deden ze niet. Ook Marleen Beck van 't Palet is voor haar deur bezig met de Ronde-schoonmaak. "We willen weer een zo proper mogelijk dorpsplein", zegt ze. "En het is toch maar één keer per jaar dat we dit moeten doen. Zolang de wielerfans maar van hun Ronde hebben kunnen genieten."