Klaverblad start in gloednieuw paviljoen

SCHOOL VOOR BUITENGEWOON ONDERWIJS ONTVANGT BINNENKORT OOK KLEUTERS MET AUTISME

Het Klaverblad, de school voor buitengewoon lager onderwijs, neemt haar intrek in het gerenoveerde paviljoen aan de Michel Janssenstraat. Nochtans was het pand nog niet zolang geleden gekraakt door enkele jongeren. Als deel van hun straf hielpen ze mee om er een mooi schooltje van te maken.

"De verbouwingen zijn snel gegaan", zegt directrice Sanne Vanhellemont. "Het pand heeft eindelijk een nieuwe bestemming gevonden." Van 2004 tot 2011 was er een kinderdagverblijf gevestigd. Nadien stond de Balou, zoals het genoemd werd, lange tijd leeg.

Vandalenstreken

In 2013 hadden jongeren uit de buurt er hun kraakpand van gemaakt. "Alles wat niet te zwaar of te heet was hebben ze gestolen, tot aan de kranen toe. Het waren een tiental minderjarigen uit de buurt. Ze zijn gevat, moesten een flinke boete betalen en gemeenschapsdienst doen. Ze kregen spijt van hun vandalenstreken en hebben in het andere gebouw geholpen de zandbak te vullen, te schilderen en de speelplaats op te kuisen. Ze hadden hun lesje wel geleerd", lacht Vanhellemont.

Het Klaverblad is nu een STEM-school, voor Science Technology Engineering en Mathematics. In de drie vernieuwde klaslokalen wordt praktijkgericht lesgegeven met de klemtoon op probleemoplossend denken. "De meeste van onze leerlingen stromen immers door naar het technisch en beroepsonderwijs", legt schoolverantwoordelijke Christel Verstraeten uit.

Begeleiding op maat

"Wij willen hen hier zo goed mogelijk voorbereiden." Taal wordt gegeven door juffrouw Veronique. Meester Frank geeft rekenen en bij meester Jan leren de leerlingen handvaardigheid aan de werkbanken. "Onze leerlingen hebben iets meer aandacht nodig dan andere kinderen", legt Verstraeten uit. "Ze hebben bijvoorbeeld wat meer moeite met lezen. Tegenwoordig wordt van kinderen al op jonge leeftijd veel verwacht. Bij ons krijgen de leerlingen de nodige begeleiding op maat". Dit jaar zijn er zestien nieuwe inschrijvingen. "We hebben nu 90 leerlingen. Dat lijkt weinig, maar onze kinderen hebben diverse noden. We werken in kleine groepen zodat we ieder kind van nabij kunnen opvolgen", zegt Vanhellemont.

Nieuw dit schooljaar is de kleuterklas voor kinderen met autistische spectrumstoornissen.

Prikkelvrije klas

"Deze kinderen hebben heel intensieve begeleiding nodig", zegt kleuterleider Kim Verberne. "Er is plaats voor zeven kleuters, maar we hebben momenteel nog geen inschrijvingen. De voorbereidingen in mijn klas zijn al getroffen. De klas is zo veel mogelijk prikkelvrij gemaakt en de activiteiten verlopen steeds geordend volgens een plan. Voor deze kinderen is structuur heel belangrijk. Hier leren ze rekenen, puzzelen en er is een leeshoekje." Verberne heeft in de lagere school Woudlucht in Heverlee zeven jaar ervaring met autistische kinderen. "Daar heb ik meerdere klassen, van 3 tot 8 jarigen. Er is niet meer autisme dan vroeger, maar de diagnose wordt op jongere leeftijd gesteld."

Enkele kinderen gingen aan de slag met hamers en schroevendraaiers.
Bollen Enkele kinderen gingen aan de slag met hamers en schroevendraaiers.
Het team van Het Klaverblad zette de leerlingen meteen aan het werk.
Bollen Het team van Het Klaverblad zette de leerlingen meteen aan het werk.