Kaart toont molens uit GrensPark Kempen~Broek

De initiatiefnemers stellen de kaart voor.
Borgerhoff De initiatiefnemers stellen de kaart voor.
GrensPark Kempen~Broek telt vijf wind- en watermolens. In dat gebied is nu een molennetwerk opgericht om deze monumenten wat bekender te maken. "Ethousiastelingen uit Nederlands en Belgisch Limburg werkten nauw samen", zegt Vincent van den Berg van Molenstichting Weerterland.

Molenorganisaties, eigenaars, vrijwilligers en molenaars uit Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik maken deel uit van het samenwerkingsverband. Zij willen ervoor zorgen dat het molenerfgoed uit hun streek op de kaart wordt gezet. Het gebied is in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom al uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld. Op vrijdag 28 juli wordt de molenkaart Kempen~Broek officieel gepresenteerd tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel, deelgemeente van Kinrooi.


"Het is niet zomaar een landkaart waarop de molens staan aangegeven, zodat de gebruikers met de kaart van molen naar molen kunnen fietsen. Vooral vertelt de kaart het verhaal van onze molens en van ons bijzondere molenerfgoed", benadrukt René Weerens van vzw Molenzorg Molenmuseum uit Molenbeersel. "Met de informatie kan iedereen ons erfgoed en onze molenaars leren kennen", vult vrijwillig molenaar Toon Verlaak aan.


Vanaf 1 augustus is de kaart voor één euro te koop bij de toeristische diensten in de betrokken gemeenten. Wie op zondag 30 juli deelneemt aan de fietstocht van de Molenfeesten in Molenbeersel, krijgt de kaart gratis. (BVDH)