Kinderen op de planken bij De Vinckskes

NIEUW THEATERGEZELSCHAP RICHT ZICH OP ALLERJONGSTEN

Kinderen die graag acteren maar opzien tegen acteerlessen kunnen nu aansluiten bij Kindertheater De Vinckskes in Sint-Antelinks. Bezieler Fons Vinck wil met zijn nieuw theatergezelschap kinderen de kans geven om hun acteertalenten te ontplooien. "Met mijn theater wil ik kinderen de passie van het toneelspelen bijbrengen", zegt initiatiefnemer Fons Vinck.

Fons Vinck speelde al langer met het idee om een vereniging op te richten. Omdat er in de wijde omtrek geen theatergezelschap is dat enkel kinderen op de planken heeft staan, stampte hij Kindertheater De Vinckskes uit de grond. "Dat kinderen naar de jeugbeweging gaan of zich aansluiten bij een sportvereniging, is de normaalste zaak van de wereld. Ook theater en dans kunnen ze op heel wat plaatsen volgen maar dan krijgen de kinderen weer met dat schoolse aspect te maken. Daarom heb ik samen met enkele enthousiastelingen Kindertheater De Vinckskes opgestart. Bij ons kunnen kinderen elke zondagvoormiddag op een speelse manier hun acteertalenten ontwikkelen", vertelt Fons.

De oprichter heeft al heel wat ervaring met acteren en regisseren. "Het is de bedoeling dat ik enkele bestuursleden de knepen van het vak leer zodat ze mijn werk later kunnen verderzetten. Want op de middellange termijn willen we uitgroeien tot een kindertheater waar iedereen van 8 tot (voorlopig) 15 jaar welkom is en waar elk kind de kans krijgt om op een podium te staan. Wij willen kinderen plezier aan toneel laten beleven zodat ze zich kunnen uitdrukken en uitleven. Uiteraard gaan we hen enkele technieken en trucjes aanleren zodat ze zonder zenuwen op de planken staan", gaat Fons verder.

Toonmoment

Op zaterdag 1 oktober tonen De Vinckskes een eerste keer hun kunnen op de cultuurmarkt in Herzele en op 6 november houden ze een infodag in hun oefenlokaal in de parochiezaal in Sint-Antelinks. "Als kinderen willen instappen, betalen ze 20 euro lidgeld per persoon voor 1 theaterseizoen. Voor een tweede kind uit hetzelfde gezin betalen ouders 10 euro. Hierin zit de verzekering bij de koepelvereniging Open Doek en elke zondag repetitie. Die vinden op zondagvoormiddag plaats", geeft Fons nog mee.

Kindertheater De Vinckskes telt ondertussen al vijf leden. En die kijken nu al uit naar hun eerste voorstelling volgend jaar in mei. "Ik wil die kick meemaken om voor een volle zaal op het podium te staan. En het applaus dat je achteraf krijgt, daar doe ik het voor", zegt Jonas met glinsterende ogen. Yara, Leonie, Maud en Loes doen het dan weer omdat ze later actrice willen worden. "Wie weet worden we wel beroemd", giechelen de meisjes.

Yara, Leonie, Maud, Loes en Jonas oefenen het stukje waarmee ze zaterdag op de cultuurmarkt zullen optreden.
Frank Eeckhout Yara, Leonie, Maud, Loes en Jonas oefenen het stukje waarmee ze zaterdag op de cultuurmarkt zullen optreden.