Drie dagen oorlogsherdenking

Zoersel laat het einde van WOI niet zomaar voorbij gaan.
kos Zoersel laat het einde van WOI niet zomaar voorbij gaan.

Op 11 november is het exact honderd jaar geleden dat er een einde werd gemaakt aan de Eerste Wereldoorlog en dat wil men in Zoersel op gepaste wijze herdenken. Gedurende drie dagen zijn er enkele bijzondere activiteiten gepland.

Om te beginnen zal er op vrijdag 9 november in de drie Zoerselse deelgemeentes een ‘vredesboom’, meer bepaald een winterlinde, worden geplant. De plaatselijke scholen worden betrokken bij die boomplanting. ’s Avonds staat er in de kapel van het gemeentehuis een ‘bevrijdingsbal’ op het programma. ‘The Army Stars’ en DJ D-Day zorgen vanaf 20 uur voor de muziek.

Op zaterdag 10 november is er een rondrit met militaire voertuigen voorzien doorheen de gemeente. Er wordt om 13 uur vertrokken aan het gemeentehuis. Van daaruit gaat het naar het dorsplein in Zoersel-centrum en vervolgens naar Halle. Aansluitend wordt in Halle het Jozef Henspad (gelegen tussen Halle-Velden en de Halmolenweg) plechtig ingehuldigd. Jozef Hens was een plaatselijke soldaat die tijdens WOI sneuvelde in het West-Vlaamse Ledegem.

De apotheose van de herdenking is er op zondag 11 november zelf. Het gemeentebestuur zal in de voormiddag kransen neerleggen aan de oorlogsmonumenten in de drie deeldorpen. Om 10 uur wordt er in de kerk van Sint-Antonius ook een speciale herdenkingsmis opgedragen. Ter afronding wordt er in en rond het gemeentehuis een tentoonstelling georganiseerd rond de ‘Groote Oorlog’. Daar kan u een woordje uitleg vinden over alle Zoerselaars (soldaten en burgers) die tijdens WOI om het leven kwamen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.