Villagemeente moet wat socialer

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KEERBERGEN

Keerbergen blijft een 'villagemeente'. Het aantal sociale woningen is er zowat het laagste van het land. Volgens het 'bindend sociaal objectief' dienen tegen 2025 nog een honderdtal sociale woonsten te worden gerealiseerd. Gebeurt er nog een inspanning, of kiest Keerbergen toch voor de bijhorende boete?

N-VA is voorstander van sociale woningen die Keerbergenaren van alle leeftijden helpen een woning te huren of te kopen. "Belangrijk is dat we geen aanzuigeffect creëren, maar inwoners die het minder breed hebben ondersteunen. We zullen dit ook doen aan een tempo dat haalbaar is voor Keerbergen. We snijden hiervoor geen nieuwe openbare ruimte aan. Keerbergen is een residentiele gemeente, en moet dat ook blijven."

CD&V vindt het uitbreiden van het aanbod sociale woningen noodzakelijk. "Een boete willen we te allen tijde vermijden. Er is immers nood aan betaalbaar wonen. De verkaveling Bakestraat voorziet alvast een 40-tal bouwgronden voor sociale woningen, en in het Voorbroek komen er acht wooneenheden. Op het Gemeenteplein bieden de gemeentelijke gebouw waar jeugdhuis en bib in waren gevestigd mogelijkheden voor woonprojecten met enkele sociale verhuringen."

Open Vld: "We moeten helaas vaststellen dat de huidige meerderheid geen enkele sociale woning heeft gerealiseerd. Open Vld zal voorts inspanningen leveren om in samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappij en de privésector sociale, maar vooral betaalbare woningen te bouwen."

Het opmerkelijkste voorstel komt van Groen. Dat wil de al beschikbare, nu vaak leegstaande woonruimte intelligent en creatief invullen met nieuwe geïntegreerde en sociaal-gevarieerde woonvormen. "Via wooncoöperaties investeren overheid en burgers samen. Met de steun van de Vlaamse overheid vormen we het leegstaande villabestand in Keerbergen om tot een duurzaam woonpark en bieden we formules als co-housing, kangoeroewoningen, assistentiewoningen: een gevarieerd aanbod aan woningen dus, voor jong en oud, arm en rijk, met gemeenschappelijke (groene) ruimtes."

Sp.a wil resoluut meer sociale woonsten. "Er werden de jongste tijd ook hier een pak appartementen gebouwd - allemaal met een kostprijs van rond de 300.000 euro, en méér. In elke nieuwe woonblok van meer dan 20 appartementen willen wij daarom dat er minstens één sociaal appartement komt." (SPK)

Buiten de Wijk Vogelzang telt de gemeente Keerbergen amper sociale woningen.
Sven Ponsaerts Buiten de Wijk Vogelzang telt de gemeente Keerbergen amper sociale woningen.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Dierckx

    Beloven...politieke partijen moeten een boete krijgen voor niet uitgevoerde beloften, ook coalities. Begin eens met iets wat niets kost te beloven, verbiedt nachtlawaai vanaf 24u.