Vijf jaar rijverbod voor doodrijder Noah

RECHTER TILT ZWAAR AAN FEIT DAT MAXIM D. (25) NA ONGEVAL GEWOON DOORREED

Doodrijder Maxim D. komt de rechtbank uit.
Vertommen Doodrijder Maxim D. komt de rechtbank uit.
De 25-jarige Maxim D. uit Haacht is veroordeeld tot vijf jaar rijverbod en twee jaar cel. In de zomer van 2015 reed hij 's nachts Noah Mortier (16) uit Keerbergen en zijn vriend Siemen aan langs de Stationsstraat in Haacht. Noah overleefde het ongeval niet. De rechter tilde zwaar aan het feit dat de twintiger gewoon doorreed en in de eerste plaats zijn auto wou laten herstellen.

Uitgerekend op zijn 25ste verjaardag heeft Maxim D. bijna een uur lang onbewogen het voorlezen van zijn vonnis aangehoord. De rechter achtte de feiten uitermate zwaarwichtig. D. kwam op 21 augustus 2015 terug van een avondje stappen in Leuven. Onderweg naar huis reed hij langs de Stationsstraat in Haacht Noah Mortier en zijn vriend Siemen aan die op de terugweg waren van een filmavond. Siemen, toen 15, raakte slechts lichtgewond bij de aanrijding. Noah daarentegen belandde met zijn hoofd op de voorruit en werd zo'n 20 meter weggeslingerd. Hij overleed diezelfde dag nog aan een ernstig schedeltrauma.

De plaats van het ongeval: de Stationsstraat.
Vertommen De plaats van het ongeval: de Stationsstraat.

Wel vrienden gebeld

"Desondanks is hij niet gestopt of uitgestapt om te kijken wie hij had aangereden. Het getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid en empathie", oordeelde de rechter. In plaats van de hulpdiensten te bellen, telefoneerde D. naar vrienden en kennissen. Zelfs al luttele minuten na het ongeluk belde D. een bevriende carrossier om de beschadigde ruit van zijn firmawagen BMW te laten herstellen omdat hij vreesde zijn job te verliezen. De garagist weigerde uiteindelijk. D. dronk thuis naar eigen zeggen nog twee Duvels en ging de dag erna gewoon werken. Er verstreken bijna 20 uur voor hij zich ging aangeven.


De rechter tilde bijzonder zwaar aan het gedrag van D. "Het feit dat hij gedurende de uren volgend op de aanrijding zich in heimelijk stilzwijgen heeft gehuld en onmiddellijk na de aanrijding op doordachte wijze enkele kennissen telefonisch contacteerde met het oog op het heimelijk laten herstellen van de schade aan zijn bedrijfswagen getuigt van een zeer laakbare ingesteldheid."

Slachtoffer Noah Mortier (16).
Vertommen Slachtoffer Noah Mortier (16).

Niet onbesproken

D. was op het ogenblik van de feiten nog een beginnende bestuurder en niet helemaal van onbesproken gedrag. Hij werd in 2013 al veroordeeld voor het besturen van een bromfiets onder invloed zonder rijbewijs. Hij zou recent in de rechtbank van Dendermonde in eerste aanleg nog veroordeeld zijn geweest voor overdreven snelheid in de bebouwde kom. Enkele jaren geleden kreeg D. ook nog de probatie-opschorting voor drugsfeiten en op 13 mei vorig jaar werd er nog een pv opgesteld omdat hij met zijn fiets de signalen aan een spoorwegovergang genegeerd had. De procureur vroeg gisteren de onmiddellijke aanhouding omdat hij vreesde dat de doodrijder zich aan zijn straf wou onttrekken, mede gelet op het feit dat hij na het ongeval doelbewust gevlucht was. De rechter ging niet in op die eis. Onder meer omdat D. ondertussen vast werk heeft, een nieuwe relatie en een vast adres in Leuven. "Ik wil opnieuw iets voor de maatschappij betekenen", prevelde D. De rechter ga hem een rijverbod van vijf jaar en een boete van 15.000 euro waarvan 6.000 euro met uitstel. De celstraf van twee jaar is voor 8 maanden met uitstel.


De twintiger zat na de feiten bijna drie maanden in voorlopige hechtenis en werd daarna vrijgelaten onder voorwaarden. Als hij zijn rijbewijs terugwil, zal hij sowieso moeten slagen voor de vier proeven.