Steeds meer oplichting via internet

De politiezone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen kent een opmerkelijke stijging van het aantal aangiften van oplichting via internet. In het eerste semester van 2017 werden reeds 37 gerechtelijke dossiers opgestart terwijl er in 2016 over het gehele jaar slechts 43 dossiers werden onderzocht. In de tweede helft van dit jaar zet deze opmars zich spijtig genoeg verder.

Preventie en sensibilisering kan hopelijk het tij doen keren volgens korpschef Wim D'haese. Uit de analyse van de gerechtelijke dossiers blijkt dat het vooral om cyberlokking (het lokken van kinderen door pedofielen via het internet), sexting, oplichting bij het kopen/verkopen op veiling/zoekertjessites, social engineering (het ontvreemden van financiële gegevens) en zogenaamde 'e-love', waarbij het slachtoffer in contact komt met de oplichter via diverse manieren: datingsite, chatbox,...

Veel slachtoffers, lage bedragen

"Uit die gevoerde onderzoeken in 2016 en 2017 blijkt uit een eerste globale analyse dat cybercriminelen een aantal troeven hebben: ze maken veel slachtoffers over verschillende landen voor vaak lage bedragen, de manier waarop ze hun winsten versassen is relatief 'anoniem' en het werken met buitenlandse internetproviders is nog altijd een obstakel voor de politie om snel de nodige bewijzen in dossiers te verzamelen", aldus nog korpschef D'haese. (ADPW)