Hitlerfanaat (76) met huis vol nazisymbolen moet zich voor rechter verantwoorden

Georges Boeckstaens bij de vlag in zijn tuin die een onbekende onlangs in zijn brievenbus stopte.
Vertommen Georges Boeckstaens bij de vlag in zijn tuin die een onbekende onlangs in zijn brievenbus stopte.
Georges Boeckstaens (76) uit Keerbergen moet zich in de rechtbank verantwoorden voor het overtreden van de negationismewet en het aanzetten tot haat of geweld jegens een groep, gemeenschap of leden ervan. En dat omdat zijn huis en tuin bol staan van de nazisymboliek.

‘Elk huisje heeft zijn kruisje’, luidt het gezegde. Maar in het geval van Georges Boeckstaens uit de Varensweg in Keerbergen zijn dat meerdere hakenkruisen. Eentje haalde de Hitlerfan al van zijn voorgevel sinds begin dit jaar een gerechtelijk onderzoek werd opgestart. Dat kwam er na een klacht van Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Volgens hen heeft Boeckstaens in zijn bomen pamfletten met antisemitische boodschappen opgehangen die duidelijk zichtbaar zijn vanop straat. In 2014 werd al eens een klacht geseponeerd “omdat geen strafbare feiten konden worden aangetoond.” Unia zal zich burgerlijke partij stellen in de zaak die 19 november gepleit wordt.

Boeckstaens, een oud-militair, heeft zijn nazisympathieën nooit onder stoelen of banken gestoken. In zijn voortuin staat een beeld dat met gestrekte rechterarm voorbijgangers groet. ‘Het Adelaarsnest’ prijkt er boven de oprit en achteraan in de tuin hangt een SS-symbool en twee hakenkruisen. 

Handtekeningen geven

“Iemand had een vlag met hakenkruis onlangs nog in mijn brievenbus gestoken. Ik heb ze meteen opgehangen, want ik weet graag van waar de wind komt. Ze lopen mijn deur hier plat. Ofwel staan ze hier met bloemen ofwel moet ik een handtekening geven. Mensen durven er soms gewoon in het openbaar niet voor uit te komen”, zegt Boeckstaens. Aan zijn oprit schilderde hij een groot toegangsverbod om nieuwsgierigen op afstand te houden.  Over de rechtszaak die komt, maakt hij zich niet al te druk. “Er klopt niks van. Precies of ik iemand ben die aanzet tot haat of geweld. Dat ze dat maar eens bewijzen. Ik heb een blanco strafblad en heb nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Hitlerboeken zijn sinds een jaar of zes mijn favoriete lectuur geworden, maar daar heeft toch niemand last van? Over de gruwel lees ik niet. Van de Holocaust word ik ook misselijk. Ik lees gewoon voor mijn plezier. ‘Mein Kampf’ heb ik al vier keer uitgelezen. Dat boek is pas aanzetten tot haat of geweld. Maar als de rechter vindt dat ik alles uit mijn tuin moet halen, dan zal ik me daarbij neerleggen. Ik ga het niet vrijwillig doen. Mag het of mag het niet? Het blijft een welles-nietesdiscussie. Ik hoop dat het vonnis duidelijkheid brengt. Mij is het eigenlijk vooral om de aandacht te doen. Ik geniet daarvan. Mochten mensen er niet zo’n spel van maken, ik was er al lang mee gestopt.”

Boven de ingang aan de oprit prijkt ‘Het Adelaarsnest’ en een SS-symbool.
Vertommen Boven de ingang aan de oprit prijkt ‘Het Adelaarsnest’ en een SS-symbool.
Het beeld in de voortuin dat met gestrekte rechterarm een groet brengt.
Vertommen Het beeld in de voortuin dat met gestrekte rechterarm een groet brengt.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gregory Maurisse

  Vrijheid van meningsuiting.

 • Jesus Lemur

  Dat zal de samenleving ten goede komen. NOT

 • Kevin Ferreira da Cruz

  Is dat nu ook al strafbaar? als dat al niet mag

 • Ben Kenobi

  Laat hem gewoon doen.

 • Murat Kaplan

  Je moet geen deskundige zijn om te weten dat deze man niet 100% is he!