Hitlerfanaat (76) met huis vol nazi-symboliek riskeert een jaar cel: “Ik verwijder alles als rechter dat wil”

Georges Boeckstaens na zijn proces in de Leuvense rechtbank.
vertommen Georges Boeckstaens na zijn proces in de Leuvense rechtbank.
Georges Boeckstaens (76) uit Keerbergen riskeert een jaar cel voor inbreuken op de negationisme- en antiracismewet. Zijn voortuin staat vol van de nazi-symboliek, hij bracht ook de Hitlergroet. Zelf is hij zich van geen kwaad bewust. “De afbeeldingen aan mijn huis dienen alleen om te tonen dat het nazisme heeft bestaan. Ik wist niet dat het strafbaar was.” De Hitlergroet brengt hij naar eigen zeggen alleen uit bij vrienden en niet in het openbaar, al verschenen daar wel foto’s van in een weekblad.

De 76-jarige George Boeckstaens heeft zijn huis in een residentiële wijk in Keerbergen versierd met allerlei nazisymbolen. Boven de oprit prijkt op een bord “Het Adelaarsnest”, met daarboven in grote letters “SS”. In een boom hangt een nazivlag. Op en rond de woning werden ostentatief zelfgemaakte hakenkruisen aangebracht.

Boeckstaens verscheen vandaag in skipak voor de Leuvense rechter. Met zijn vestimentaire keuze had hij geen bijbedoelingen, verklaarde hij. De oud-militair had bewust geen advocaat onder de arm genomen voor zijn proces, waar hij zich aldus moest verantwoorden voor het overtreden van de negationismewet en omdat hij zou aangezet hebben tot haat of geweld jegens een groep, gemeenschap of leden ervan. 

Zelfgeschreven brief

De zeventiger had wel een zelfgeschreven brief mee voor de rechter, waarmee hij duidelijk wou maken dat hij de Holocaust afkeurt en dat er afschuwelijke dingen gebeurd zijn in de concentratiekampen. 

“Mijn interesse in Hitler en het Derde Rijk ligt vooral daar waar men structuur en houvast wilde brengen in een land na de crisis, om bij te dragen tot het beter functioneren van de maatschappij. Dat dit in WOII ontaard is in een zinloos bloedvergieten en de schending van de mensenrechten valt niet goed te praten”, las Boeckstaens voor aan de rechter. 

“Ik heb nooit publiek beledigende taal geuit naar eender welke mensengroepen, noch aangezet tot haat noch mij negatief uitgelaten over mensen hun nationaliteit, ras of ander kenmerk dan ook. Voor mij is het overduidelijk dat dit louter een stuk geschiedenis is dat mij boeit.”

Georges Boeckstaens in zijn achtertuin. Daar doet hij in principe wat hij wil.
Vertommen Georges Boeckstaens in zijn achtertuin. Daar doet hij in principe wat hij wil.

“Ik ben opgegroeid in een familie met twee nonkels die vrijwillig gingen vechten aan het oostfront”, klonk het nog. “Mijn ouders gingen vrijwillig werken in Duitsland. Bij haar terugkeer werd het haar van mijn moeder afgeschoren. Tijdens mijn schooltijd en met de communie moest ik op de laatste bank plaatsnemen. De Jodenster is voor mij de herinnering aan een historisch feit. De boeken van Hitler heb ik maar gelezen tot 1939. Nadien werd het te gruwelijk.” 

Hij verwees ook naar het motief van een hakenkruis dat op de vloer van een kerk in Beringen aangebracht zou zijn. “Dat staat symbool voor vergeving van de zonden.”

Het ‘nazihuis’ van Georges Boeckstaens in de Varensweg in Keerbergen.
Vertommen Het ‘nazihuis’ van Georges Boeckstaens in de Varensweg in Keerbergen.

De procureur eiste de maximumstraf van een jaar cel.

Verwijderen

Het Gelijkekansencentrum Unia stelde zich burgerlijke partij in de twee dossiers en vroeg telkens 500 euro schadevergoeding. Unia klaagde ook aan dat Boeckstaens ooit pamfletten met anti-semitische boodschappen in zijn tuin had opgehangen, duidelijk zichtbaar vanop de openbare weg. Het centrum vraagt aan B. om zijn huis in de oorspronkelijke staat te herstellen. “De Hitlergroet vond plaats in de tuin, niet onder vrienden. De beklaagde dweept met Hitler en wil de genocide van de nazi’s onder de aandacht brengen”, zei de raadsman van Unia.

Ondertussen haalde Boeckstaens al veel van zijn zelfgeknutselde SS-symbolen en adelaars weg. “Maar als de rechter wil dat ik alles verwijder, dan zal ik me daarbij neerleggen. Ik wil ook vrienden met Unia blijven”, reageerde de oud-militair na het proces. 

Het vonnis valt op 17 december.

Vertommen22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • M. Audenaert

  Ik dacht dat we in een land woonden,met een vrije meningsuiting..Ik heb in Nederland,een tentoonstelling bezocht,over Hitler,het nazisme,en derde rijk. Het was zéér leerrijk en interessant. Arm België !!

 • Georges Draps

  Wat die man wilt bekomen. Dat weten wij niet, maar getuigd niet van goede smaak. Maar het is zijn eigendom en daar kan men toch niemand gevangenisstraf of boetes voor geven. Best is dat hij dit allemaal verwijderd en als hij dit mooi vindt dit dan binnenkamers houdt. Het is juist dat in de eerste jaren van het Nazibestuur op het eerste zicht een hoop bewonderingswaardige dingen zijn gebeurd. Maar als men dat weet hoe dit werd bekomen en voor welke reden dan kan men dit niet meer bewonderen.

 • Herman Mattheus

  Weeral een mooie reportage van riooljournalist Aerts en zijn paparazifotograaf Vertommen. Deze heren kunnen alleen aan riooljournalistiek doen. Ze verdraaien de feiten en fotograferen zonder toestemming.

 • David Dekoster

  Straf als het om het vermelden bij naam en toenaam gaat worden normaal de initialen vermeld en hier wordt de naam volledig vermeld? Dus stel ik vast dat men met twee maten en twee gewichten werkt! Als het over Belgen gaat mag men de naam noemen maar als het om andere nationaliteit gaat zijn het de initialen. Waar blijft Unia nu bij deze vaststelling.

 • Marc Rooms

  Het is die vent zijn gedacht en het is zijn huis. Dus ik doe niet in waarom die zijn spullen moet weg doen.