Herman Schueremans ontloopt vervolging voor witwassen

Herman Schueremans.
Foto Ponsaerts Herman Schueremans.
Keerbergs festivalorganisator Herman Schueremans (63) heeft een regeling getroffen met de fiscus. Schueremans riskeerde een vervolging voor witwassen, maar betaalde onlangs een minnelijke schikking. Dat schreef De Tijd gisteren.

Het witwasdossier tegen Schueremans ging over een vennootschap die hij eind 2001, niet toevallig op het moment dat hij Rock Werchter verkocht aan festivalreus Clear Channel Entertainment (het huidige Live Nation), oprichtte in Luxemburg. Na een verdachte transactie begon de Belgische antiwitwascel in 2010 een strafonderzoek. De fiscale inbreuken van de Luxemburgse belastingconstructie zelf waren ondertussen verjaard, maar volgens het parket was er toch nog een witwasprobleem met 1,6 miljoen euro waarop Schueremans belasting had moeten betalen. Het voormalig Vlaams Parlementslid voor Open Vld probeerde de constructie naar eigen zeggen fiscaal te regulariseren, maar de antiwitwascel zat toen al op de zaak.


Na jarenlang onderzoek stelde het Leuvense parket de festivalpaus en concertpromotor eind november voor de strafvordering voor witwassen in ruil voor een minnelijke schikking te laten vallen. Inmiddels is dat voorstel tot minnelijke schikking betaald en kwam dus ook het risico op vervolging te vervallen. Het betaalde bedrag wil het parket niet prijsgeven, maar het zou enkel gaan om het belastingvoordeel dat de oprichter van Rock Werchter genoot, dus zonder extra boete.


Schueremans ontving vorige week op de MIA's nog de allereerste 'Sector Lifetime Achievement Award', een bekroning voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Belgische muzieksector. (SPK)